‘Wintersport kan stressvol zijn’

Vele skiërs kijken elk jaar weer ontzettend uit naar hun langverwachte sneeuwvakantie. Wintersport heeft over het algemeen ook een positief effect op de gezondheid en het welbevinden. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat maar liefst 17% van de skiërs en snowboarders liever thuis was gebleven!

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom ondervroeg een kleine 100 wintersporters voor, na en tijdens hun vakantie. Daaruit bleek dat stress om te vallen, slecht weer of een gebrek aan sneeuw bij ruim 1 op de 6 mensen roet in het eten gooit.

‘Wintersport is waarschijnlijk risicovoller voor je geluksgevoel dan een gewone vakantie’, zegt De Bloom in De Gelderlander. ‘Op wintersport wil je skiën. En als dat niet kan, door allerlei omstandigheden, dan zijn er weinig alternatieven. Dat is stressvol.’

Gelukkig voelen de meeste mensen zich tijdens een wintersportvakantie juist wel energieker, gezonder en meer ontspannen.

Het onderzoek naar de beleving van een wintersportvakantie maakt deel uit van een uitgebreide studie van de Radboud Universiteit naar vakantie.

Daaruit bleek al eerder dat het effect van vakantie maar kort aanhoudt: 40% van de vakantiegangers voelt zich binnen een week na terugkeer weer net zo als daarvoor. De Bloom en haar collega’s gaan nu op zoek naar een methode is om mensen langer te laten nagenieten van hun reis.

Wil je meer weten over de Nijmeegse vakantiestudie? Er is een speciale website aan gewijd, die even tijdelijk buiten gebruik is, maar waarschijnlijk binnenkort wel weer bereikbaar is.

Lees ook:Vakantie belangrijk voor herstel van werkstress
Lees ook:De gipsvluchten naar Nederland zijn op!
Lees ook:‘Vakantie depressieve mensen kan gevaarlijk zijn’
Lees ook:Check: is jouw Ski-APK nog oke?
Lees ook:Radboud mag weer dotteren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>