Ziek van het journaal

Rampnieuws in de krant of op televisie leidt tot gezondheidsklachten en meer bezoeken aan de huisarts. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Traumatic Stress.

De onderzoekers onderzochten de invloed van nieuwsberichten op zorggebruik en gezondheidsklachten. Ze vergeleken de huisartsgegevens in de weken voor en na 11 ‘lokale’ en 6 internationale nieuwsitems. Voor het onderzoek verzamelden ze huisartsengegevens over een periode van 4 jaar.

Daaruit blijkt dat jaren na de vuurwerkramp in Enschede, nieuwsberichten over de oorzaak van de ramp nog altijd tot meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts leiden dan in de week vóór deze nieuwtjes.

Dat geldt zowel voor slachtoffers van de ramp als voor mensen die tijdens de ramp wel in Enschede woonden, maar niet aan de ramp waren blootgesteld.

Ook het nieuws over de arrestatie en later over de veroordeling van de verdachte van de Enschedese ramp leidde tot aantoonbaar meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts.

De onderzoekers zochten ook naar effecten van internationale nieuwsberichten en vonden ook meer gezondheidsklachten in de week na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York. Ook hier vonden ze geen verschillen in het zorggebruik en gezondheidsklachten tussen de slachtoffers en de controlegroep. Rampnieuws maakt kennelijk iedereen ziek.

Bij andere nieuwsberichten vonden de onderzoekers kleinere effecten of geen effect.

Lees ook:Toch minder zorggebruik door no-claimregeling?
Lees ook:Hulpverleners vuurwerkramp Enschede vaker ziek
Lees ook:Gezondheidsklachten niet altijd reden voor doktersbezoek
Lees ook:Evenveel medische fouten bij huisarts als in ziekenhuis
Lees ook:Na kanker vaker last van alledaagse klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>