Diarree en verstopping: vervelende vakantiekwaaltjes

Diarree en verstopping. Het zijn twee veelvoorkomende vakantiekwalen waar je natuurlijk helemaal niet op zit te wachten. Gelukkig kun je veel doen om ze te voorkomen.

Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe. En daar schort het nog wel eens aan, zo blijkt uit een kennisquiz op de website van de Maag Lever Darm Stichting. Ruim 1 op de 3 Nederlanders (34.6%) denkt namelijk dat je bij diarree beter wit brood dan bruin brood kunt eten.

Ook denkt bijna een kwart van de Nederlanders (24.1%) dat je aandrang voor ontlasting gerust een paar uur kunt uitstellen. Aandrang uitstellen kan wel, maar is meestal niet verstandig omdat het verstopping kan veroorzaken.

Door toiletbezoek uit te stellen, blijft ontlasting langer dan noodzakelijk in de dikke darm. Hierdoor kun je last krijgen van harde, droge ontlasting en verstopping.

Ook vezelrijke voeding is van belang om verstopping en diarree tegen te gaan. Groente, fruit, volkorenbrood, zemelen en muesli zijn voorbeelden van gezonde en vezelrijke voeding. Goed om op te letten, want op vakantie eet je al snel minder gezond dan thuis. Het eten op vakantie bevat over het algemeen minder vezels.

Voldoende drinken, minstens twee liter per dag, en veel bewegen zijn daarnaast belangrijk voor een goede spijsvertering. En vergeet ook vooral lichaamsbeweging niet; het stimuleert de bewegingen van de darmen.

Let ook goed op de hygiënische omstandigheden op je vakantieplek; acute diarree als gevolg van bacterie of parasiet wordt vaak door het eten of drinken van besmet voedsel of water veroorzaakt.

De Maag Lever Darm Stichting heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Lever-artsen nieuwe brochures uitgegeven over diarree en verstopping. In de brochures staat hoe diarree en verstopping zijn te voorkomen en te verhelpen. De brochures zijn te bestellen via www.mlds.nl.

Lees ook:Start Darmkankermaand: kijk achterom!
Lees ook:Lachen op het toilet met eerste Nederlandse WC Doeboek
Lees ook:Nog veel misverstanden over de stoelgang
Lees ook:Eet jij wel genoeg vezels? Doe de Vezeltest!
Lees ook:Doe de poepchecker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>