Helft patiënten gaat ongezond een operatie in

Bijna de helft (40%) van de volwassen patiënten die een operatie ondergaat, heeft twee of meer leefstijlrisicofactoren. Het gaat daarbij onder meer om overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch Centrum in Amsterdam.

De risicofactoren kunnen volgens de onderzoekers Christa Boer en Willie Scharwächter leiden tot complicaties tijdens de ingreep en tot vertraagd herstel. Zij pleiten daarom voor meer preventieve maatregelen in de vorm van voorlichting en het begeleiden van patiënten voorafgaand aan de ingreep.

De afdeling anesthesiologie van VUmc doet al langer onderzoek naar het voorkomen van gezondheidsrisico’s bij te opereren patiënten binnen het project ‘Gezond Opereren’. Het project heeft als doel om tijdens en na de operatie de risico’s van een ongezonde leefstijl terug te dringen.

Bij 1228 volwassen patiënten die de anesthesioloog voor een preoperatieve risico-screening bezochten is onderzocht of zij last hebben van overgewicht, hoge bloeddruk en/of diabetes en of zij roken en overmatig alcohol en/of drugs gebruiken.

Daarnaast werd geëvalueerd of patiënten voldoende lichamelijk actief zijn. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de patiënten geen weet heeft van het eigen overgewicht en de te hoge bloeddruk.

Scharwächter: ‘Een operatieve ingreep kan een belangrijke motivator zijn voor het starten met een gezonde leefstijl. Het terugdringen van de risico’s kan tevens gunstige gevolgen hebben op het beloop van de operatie en de gezondheid van de patiënt op langere termijn. Zo kan het stoppen met roken een paar weken voor de ingreep de conditie al aanmerkelijk verbeteren.’

‘Het mes snijdt zo aan twee kanten: enerzijds kunnen de operatierisico’s en de opnameduur worden teruggebracht en anderzijds biedt het de patiënt kans op gezondheidswinst op langere termijn.’

Bron: VUmc

Lees ook:Te dikke patiënt mag niet onder het mes
Lees ook:Maagoperatie zonder medische reden
Lees ook:Vaak heroperatie nodig na maagband
Lees ook:Operatie bij obesitas goed voor het hele gezin
Lees ook:‘Operatie beste oplossing voor obesitas’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Helft patiënten gaat ongezond een operatie in

  1. A. Oppenheim

    De hierboven genoemde levensgewoonten zijn vaak meer het gevolg van een misser dan de oorzaak.
    Een slecht begeleidde bevalling of operatie geeft de slachtoffers veel pijn en ongemak. Dat betekent: minder bewegen, meer slikken en meer drinken om nog een beetje levensvreugde te ervaren. Het beheerst de manmade patiënten en vaak dag en nacht.
    Als dokters dit soort voorwaarden stellen moeten ze rekening houden met de voorgeschiedenis. Als er een medische misser is ‘gepleegd’ op een gezonde man of vrouw moeten ze dat eerlijk onder ogen zien en niet gaan draaien en zoeken naar niet ter zake doende argumenten. De nu gesuggereerde voorschriften zijn goed te doen voor
    afgaande aan een ingreep en zal misschien mindere missers tot gevolg hebben. Hoop dat dat kan worden onderzocht en in kaart kan worden gebracht.
    Maar de gezonde mensen… die moeten erkenning krijgen voor de gemaakte fouten. Als dokters dat niet doen en vrachtwagenchauffeurs gaan soms voor jaren achter slot en grendel voor een vergelijkbare verkeersfout dan is er echt iets mis met de moraal van artsen. Ze hebben de eed afgelegd om er het beste van te maken, en dat gebeurt uiteindelijk bewijsbaar lang niet altijd.

      /   Reply  / 
    1. paul prooi

      Er worden zo ongelooflijk veel missers gemaakt in de gezondheidszorg. De techniek is vaak van uitstekende kwaliteit, maar alles er om heen (m.n. de communicatie, voorlichting, overleg e.d.) is in de meeste ‘Fabrieken’ver beneden peil. Natuurlijk weten we dat roken, alcohol en overgewicht niet goed zijn, maar gezondheid is veel meer dan dat! Ik heb net een zware hersenoperatie (heelhuids) overleefd, dankzij de techniek, maar vooral ook dankzij mijn eigen kennis, kritische houding en instelling hoe ik in het leven sta. Als het aan de verkeerde verzorging en opeenstapeling van fouten gelegen had, was ik nu hardstikke dood geweest! Dus ik ga gewoon door richting mijn volgende (hart)operatie met roken en mijn wijntje. Weet je hoeveel stress het kost om in zo’n fase van je leven ‘gezond’te gaan leven?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>