Ziekenhuis biedt stellen screening op taaislijmziekte

Cystic fibrosis (CF) is een ernstige aangeboren aandoening. Ouders die drager zijn van CF hebben grote kans om de ziekte over te dragen aan hun kind. Veel mensen weten echter niet dat ze drager zijn. Tot nu toe mochten alleen mensen bij wie (dragerschap van) CF in de familie voorkomt zich laten testen. Maar het VU medisch centrum in Amsterdam gaat de screening nu aan alle aanstaande ouders aanbieden.

Daardoor ontstaat de mogelijkheid om al vóór de zwangerschap te weten komen of er een verhoogde kans is op een kind met CF. De meerderheid van de kinderen (85%) met CF wordt namelijk geboren in families waar deze aandoening nog niet eerder voorkwam.

Daarom biedt het VUmc alle paren met een kinderwens de mogelijkheid om een genetische screening op dragerschap van taaislijmziekte aan te vragen. Dat kan via de website www.vumc.nl/cftest. De dragerschaptest kost 150 euro per paar. Afhankelijk van de ziektekostenverzekeraar worden deze kosten wel of niet vergoed.

In Nederland is circa 1 op 30 mensen (van oorspronkelijk Noord-Europese afkomst) drager van CF. Dragers hebben zelf geen CF, maar als beide ouders drager zijn, heeft elk toekomstig kind van hen een risico van 25% op CF. Voor deze dragerparen zijn er verschillende mogelijkheden ten aanzien van het krijgen van kinderen, waaronder prenatale diagnostiek naar CF tijdens de zwangerschap en zwanger worden via reageerbuisbevruchting.

Cystic fibrosis is één van de meest voorkomende erfelijke ziekten met een beperkte levensverwachting in Nederland. De aandoening is chronisch en niet te genezen. Bij kinderen met CF wordt op diverse plaatsen in hun lichaam dikker en taaier slijm gemaakt dan normaal. Dit dikke en taaie slijm zorgt voor problemen in onder andere de luchtwegen en in het maag-darmkanaal.

Bron: VUmc

Lees ook:Pasgeboren baby’s getest op cystic fibrosis
Lees ook:Baby´s getest op taaislijmziekte
Lees ook:HagaZiekenhuis bekroond
Lees ook:Speciaal kinderwenspreekuur voor Volendammers
Lees ook:Nieuw hoopvol medicijn tegen taaislijmziekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>