Pasgeboren baby’s getest op cystic fibrosis

Pasgeborenen worden voortaan via de bekende hielprik voortaan ook getest op cystic fibrosis (taaislijmziekte of CF). De verwachting is dat hierdoor jaarlijks gemiddeld 30 kinderen met cystic fibrosis worden opgespoord.

Cystic fibrosis is een erfelijke aandoening waarbij op diverse plaatsen in het lichaam dikker en taaier slijm wordt gemaakt dan normaal. Dit zorgt voor problemen in de luchtwegen en in het maagdarmkanaal wat kan leiden tot ernstige longinfecties en voedingsstoornissen.

Vroege opsporing en behandeling kan helpen om deze problemen te voorkomen of te verminderen. Infecties van de longen treden vaak al op in de eerste levensmaanden.

Als beide ouders drager zijn (dat wil zeggen dat zij één mutatie hebben, maar geen ziekteverschijnselen) dan is bij elke zwangerschap de kans dat het kind cystic fibrosis heeft één op vier.

Bron: RIVM

Lees ook:Baby´s getest op taaislijmziekte
Lees ook:Ziekenhuis biedt stellen screening op taaislijmziekte
Lees ook:HagaZiekenhuis bekroond
Lees ook:Nieuw hoopvol medicijn tegen taaislijmziekte
Lees ook:Embryo´s getest op borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>