Met EHEC besmette komkommer gevonden

De komkommer is opnieuw verdacht van het veroorzaken van de EHEC-infectie in Duitsland. In de vuilnisbak van een ziek gezin in het Duitse Maagdenburg is de bacterie op komkommerresten aangetroffen, meldt de NOS.

Eerder werd gedacht de de komkommer onterecht als bron van de infectie werd aangewezen. Microbioloog Yajant Kalpoe van het Slotervaartziekenhuis noemt de vondst enerzijds een verrassing, maar anderzijds ook een opluchting.

Het staat nog niet 100% niet vast dat de komkommer de boosdoener is, maar deze aanwijzing is veel sterker dan eerdere aanwijzingen. Kalpoe: ‘Het is de sterkste associatie tot nu toe die men nu gevonden heeft.’

Volgens de microbioloog is het nu zaak dat er meer onderzoek gedaan wordt. Onder meer naar waar de komkommer vandaan komt. Maar ook moet het DNA van de bacterie op de komkommer vergeleken worden met het DNA van de bacterie bij de patiënten.

‘Als dat DNA met elkaar overeenkomt, dan weet je 100% zeker dat de bacterie op de komkommer uit de vuilnisbak overeenkomt met de bacterie bij de patiënt.

Overigens is het ook nog mogelijk dat de bacterie al in de vuilnisbak zat en op de komkommer terecht is gekomen, en dat de komkommer dus niet de oorspronkelijke bron is.

Bron: NOS

Lees ook:Nieuwe ziekenhuisbacterie bedreigt Europa
Lees ook:Taugé lijkt nu echt de bron van de EHEC-infectie
Lees ook:‘Komkommer is helemaal niet de boosdoener’
Lees ook:Nederlandse EHEC-bacterie is onbekend
Lees ook:‘Al 2 mensen overleden aan Q-koorts’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>