Minister: pas op met rauwe kiemgroenten

Minister Schippers van VWS adviseert voorzichtig te zijn met het eten van rauwe kiemgroenten. Bij de eerste tekenen van diarree ná het eten van rauwe kiemgroenten moet direct contact opgenomen worden met de huisarts. Rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen kun je beter voorlopig maar helemaal niet eten.

Deze drie groenten zijn in Frankrijk uit de handel zijn gehaald, omdat in de omgeving van Bordeaux mensen de darmbacterie EHEC hebben opgelopen. Enkele van hen hebben ook de nieraandoening HUS. De bacterie is hetzelfde type dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt. Frankrijk vermoedt dat de zaden van deze kiemgroenten de oorsprong van de besmetting zijn.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzoekt nu of deze zaden ook in Nederland zijn gebruikt. Ook wordt de consument geadviseerd de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten. In Nederland is deze gevaarlijke bacterie nog niet aangetroffen.

De EHEC-bacterie kan worden gedood door de groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70 graden. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:EHEC-bacterie spreidt zich uit over Europa
Lees ook:19 besmettingen met EHEC in België
Lees ook:Nederlandse EHEC-bacterie is onbekend
Lees ook:EHEC-uitbraak is voorbij
Lees ook:Waarschuwing voor gerookte vis

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Minister: pas op met rauwe kiemgroenten

  1. john

    Er is nu foresisch bewijs dat de EHEC-bacterie doelbewust in het laboratium is vervaardigd met de bedoeling om menselijke slachtoffers te maken en een afkeer bij het algemene publiek te creëren tegen gezonde (kiem)groenten en gezonde voeding. Lees erover op de site van NaturalNews.com

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Hoe betrouwbaar is die site?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>