Meer zorgen over veiligheid voedsel


De uitbraken van de EHEC- en ESBL-bacterie eerder dit jaar hebben bij bijna één op de drie Nederlanders geleid tot meer zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 2000 Nederlanders. Bijna 4 op de 10 mensen gaat nu anders om met hun eten en let meer op hygiëne. Tegelijkertijd onderschat een kwart van de mensen hun eigen invloed bij het voorkómen van besmetting van hun eten, terwijl de meeste voedselinfecties met een paar simpele hygiëneregels vermeden kunnen worden.

Vooral vrouwen en 55-plussers maken zich meer zorgen over de veiligheid van hun eten. Zij gaan ook vaker anders om met de bereiding van eten. In totaal zegt 38% van alle ondervraagden anders met hun eten om te gaan. 18% zegt rauwe groente nu beter te wassen onder stromend water, 16% let meer op hygiëne in het algemeen en 12% wast zijn handen beter dan vroeger.

Van alle ondervraagden geeft 79% aan altijd de handen te wassen voordat het eten wordt bereid. Het Voedingscentrum is positief verrast over het hoge aantal mensen dat zich bewust is van het belang van schone handen; hiermee wordt voorkomen dat ziekmakers als bacteriën en virussen worden overgebracht op het eten.

Opvallend is echter dat gezinnen met jonge kinderen nonchalanter met hygiëne lijken om te gaan. Deze gezinnen zeggen vaker geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum en wassen minder vaak hun handen, terwijl juist baby’s en jonge kinderen kwetsbaarder zijn voor voedselinfecties.

Uit het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ blijkt echter ook dat niet iedereen zich realiseert dat je de kans op een voedselvergiftiging deels zelf in de hand hebt. Eén op de tien ondervraagden – overeenkomend met ruim anderhalf miljoen mensen – eet wel eens een bederfelijk product na de TGT-datum.

Deze datum staat voor Te Gebruiken Tot: de uiterste datum tot wanneer de fabrikant de veiligheid garandeert. Na deze houdbaarheidsdatum op verse, kort houdbare producten is de kans op bederf zeer groot.

Om mensen te helpen veiliger en gezond met hun eten om te gaan, zet het Voedingscentrum in een nieuw boek ‘Alles over veilig eten’ alle adviezen op een rij. Dit boek is voor € 9,95 te bestellen via de webshop van het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:Opnieuw minder voedselinfecties
Lees ook:Gezond zijn begint met goede (hand)hygiëne
Lees ook:Eén op de zes mobieltjes bevat sporen van poep
Lees ook:Was je handen langer na toiletbezoek!
Lees ook:Handen wassen voorkomt verspreiding griep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>