Eerlijke informatie over voeding op de smartphone

Consumenten kunnen mogelijk op termijn met behulp van hun smartphone in één oogopslag eerlijke informatie over hun voedingsmiddelen tevoorschijn toveren. Of een saus met scharreleieren is gemaakt bijvoorbeeld. Of een product is gemaakt met kinderarbeid. En hoeveel kilometers de grondstoffen hebben afgelegd. Door de gsm op een blokjescode (QR-code) op de verpakking te richten verschijnt deze en allerlei andere nuttige informatie op het scherm.

Het initiatief is in het leven geroepen door onder andere het Orange House Partnership, een liefdadigheidsinstelling voor voedselwetenschappers en adviesbureau Schuttelaar & Partners. ‘Consumenten willen meer informatie dan op het etiket past. Nieuwe technologie is dan de uitkomst’, zegt Herman Koëter, oprichter van het Orange House Partnership.

Om aan de voedingsinformatie te komen wil Koëter samenwerken met producenten, consumenten, winkeliers en overheden. Die zullen daarvoor wel eerlijke informatie moeten aanleveren en dus geen mooie reclamepraatjes.

Op 18 november lanceert Koëter het project in Brussel, waar hij ook steun probeert te verwerven van het Europarlement en Europese Commissie. De informatie die via de smartphone opgeroepen wordt, moet gecontroleerd worden door de overheid zoals dat nu ook gebeurt voor de informatie op het etiket, meent Koeter.

In Nederland zou dat een taak voor de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zijn. De bedoeling is dat over een jaar de eerste informatie op smartphones in alle 23 talen van de Europese Unie te raadplegen zal zijn.

Bron: VMT

 

Lees ook:Slagingscijfers van operaties op internet
Lees ook:Consument loopt om voor dierwelzijn
Lees ook:Van Koningsbrugge zet zich in voor Orange Babies
Lees ook:Win 1000 euro met de Etiketten Loterij!
Lees ook:Ongezonde situatie: Tientallen doden door smartphone in verkeer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>