Comazuiper is steeds vaker een meisje

Het aantal meisjes dat zich helemaal te buiten gaat aan alcohol neemt schrikbarend toe. Uit cijfers die de stichting Consument en Veiligheid vandaag presenteert blijkt dat jaarlijks 2300 jongeren in het ziekenhuis belanden als gevolg van comazuipen. Dat cijfer blijft is al enkele jaren stabiel, maar het aantal meisjes is in de afgelopen 7 jaar verdubbeld.

Ruim de helft van de jongeren die in het ziekenhuis belanden zijn tussen de 15 en 19 jaar. Daarnaast moeten nog 24.000 kinderen in  het ziekenhuis behandeld worden voor letsel waarbij drankgebruik in het spel was.

Ook schokkend is dat in 20% van de vergiftigingen er sprake is sprake van een combinatie van alcohol met drugs.

Kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli’s in Nederland, ziet in de nieuwe cijfers bevestiging dat de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop omhoog moet van 16 naar 18 jaar. Nu is dat nog 16 jaar.

Maar de vraag is in hoeverre in hoeverre die grens nu al wordt gehandhaafd. Ouders zijn vaak te laks en laten kinderen hun gang gaan en ook de winkeliers en horeca knijpen nogal eens een oogje dicht.

Deskundigen vinden dat drankfabrikanten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer voorlichting moeten geven over de gevaren van alcohol.

Bron: Consument en Veiligheid

Lees ook:Aantal dronken kinderen in ziekenhuis loopt de spuigaten uit
Lees ook:Meer kinderen zuipen zich klem
Lees ook:‘Ouders onderschatten kans verbranding kinderen’
Lees ook:Ouders onderschatten drankgedrag van hun puber
Lees ook:‘Chloorfles te aantrekkelijk voor kinderen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>