‘Chloorfles te aantrekkelijk voor kinderen’

Kinderen zien gevaarlijke producten als chloor, ontstoppingsmiddel en vaatwastabletten nog altijd als snoepgoed. Oorzaak: de vrolijk gekleurde verpakkingen. Jaarlijks belanden hierdoor zo’n 500 kinderen zwaargewond in het ziekenhuis.’

De stichting Consument en Veiligheid waarschuwt ouders vandaag in het Algemeen Dagblad voor het potentieel gevaar in hun keukenkastje.

Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks zo’n 4000 kinderen onder de 5 jaar gewond raken na inname van gootsteenontstopper, thinner of vaatwastabletten.

Ruim 500 van hen moeten zwaargewond in het ziekenhuis worden opgenomen. Huishoudchemicaliën kunnen lelijke verbrandingen geven aan mond en slokdarm. Vooral kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 – die net gaan kruipen of lopen zijn het vaakst slachtoffer.

Volgens Cees Meijer van Consument en Veiligheid zien kinderen de verpakkingen nog altijd als snoepgoed. Kinderen zien dingen anders, ze zien het gevaar niet.

Daarom start de stichting morgen de campagne Kinderen zien dingen anders, om ouders te wijzen op het veilig gebruik van huishoudchemicaliën.

De stichting roept, samen met kindertrauma chirurg William Kramer fabrikanten in het AD op om hun verpakkingen aan te passen.

Vanaf 2015 krijgen wereldwijd alle gevaarlijke producten hetzelfde logo: een witte ruit met een rode rand en een uitroepteken erin. Maar dat is niet genoeg zegt Kramer, die regelmatig wordt geconfronteerd met de gevolgen kinderen die op ontdekkingspad gaan. ’Kinderen worden aangetrokken door kleurige flessen. Ze kunnen die gevaarlijke stoffen beter in een lelijke verpakking stoppen.’

Meer lezen over de campagne? Kijk dan op de website www.nieuwe-etiketten.nl.

Bron: AD

Lees ook:‘Ouders onderschatten kans verbranding kinderen’
Lees ook:Win 1000 euro met de Etiketten Loterij!
Lees ook:‘Leer kinderen hoe ze moeten vallen’
Lees ook:Comazuiper is steeds vaker een meisje
Lees ook:Voorlichting over vallen aan 55-plussers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>