‘Artsen weten van wetenschapsfraude’

Eén op de zeven artsen heeft wel eens gemerkt dat er met wetenschappelijke resultaten is gefraudeerd. Dat blijkt uit een enquête van het artsenblad Medisch Contact. Maar wat hebben ze met die kennis gedaan? Helaas blijft die vraag onbeantwoord.

Medisch Contact ondervroeg zo’n 800 huisartsen, specialisten en geneeskundigen deden mee aan het onderzoek. Van hen zegt 15% weleens ‘van nabij’ te hebben gezien dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen.

Bijna een kwart heeft wel eens gezien dat wetenschappers onderzoeksgegevens selecteerden of zo bewerkten dat de resultaten hen goed uitkwamen.

Ook merkten ruim één op de drie artsen dat er namen van wetenschappers aan het artikel waren toegevoegd doe helemaal niets met het onderzoek te maken hadden.

Opzienbarende resultaten, maar veel belangrijker dan de constatering is de vraag wat artsen ermee doen. Hebben ze de betreffende hoofdauteur benaderd of de universiteit waar het onderzoek is gedaan? Zo niet, dan hebben ze de fraude op zijn minst in standgehouden.

De enquête wordt vrijdag in Medisch Contact gepubliceerd.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:Driekwart van de artsen is tegen marktwerking
Lees ook:Artsen hebben geen vertrouwen in Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Een derde artsen voelt zich ‘s nachts onzeker
Lees ook:‘Artsen behandelen te lang door’
Lees ook:Helft van de artsen wel eens afgewezen door patiënt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>