‘Onnodige verspilling in de thuiszorg’

Patiënten die thuiszorg krijgen, hebben gemiddeld voor zo’n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verband en andere materialen thuis liggen. Dat constateert thuisorganisatie Buurtzorg die een enquête over verspilling in de zorg hield onder haar leden. Met de overgebleven spullen wordt niets meer gedaan.

Buurtzorg is een aparte thuiszorgorganisatie die werkt met hoogopgeleide wijkverpleegkundigen werken. Zij werken als zelfstandige. De spullen die ze bestellen worden vergoed door de zorgverzekeraar, gemeente of het rijk. Dat werkt verspilling in de hand.

Medicijnen, verband- en incontinentiematerialen worden vaak in grote verpakkingen verstrekt. Wat niet wordt gebruikt, moet worden vernietigd. Dat is zonde. Het zou beter zijn als er zowel grote als kleine verpakkingen zouden zijn, zodat er minder weggegooid hoeft te worden.

Een van de verpleegkundigen van Buurtzorg trok op een gegeven moment aan de bel omdat zij bij haar patiënten stapels overgebleven materiaal aantrof, soms met een waarde van wel honderden euro’s.

Buurtzorg besloot een enquête te houden, waaraan 30 buurtzorgteams meededen. De helft constateerde dat er per thuiszorgpatiënt voor gemiddeld zo’n 100 euro wordt verspild.

En dan hebben we het alleen nog maar over pillen, verband en andere materialen. Maar wat te denken van een aangepaste rolstoel, die wordt verstrekt door de gemeente.

In Nieuwsuur vertelde een wijkverpleegkundige gisteren over een mevrouw die een aangepaste rolstoel. Als zij verhuist naar een andere gemeente moet zij haar rolstoel inleveren en in de nieuwe gemeente een nieuwe, aangepaste rolstoel aanvragen. Dat is natuurlijk heel vreemd. Bovendien worden oude rolstoelen ook nog eens niet hergebruikt, wat ook al zo vreemd is.

Bron: Nieuwsuur

 

Lees ook:Ouders eisen via kort geding medicijn voor zieke jongens
Lees ook:Minister start offensief tegen verspilling in de zorg
Lees ook:Grolsch vermeldt hoeveel suiker er in bier zit
Lees ook:Supercoole oma (71) met rolstoel van tokkelbaan
Lees ook:Kwetsbare ouderen zijn steeds vaker de dupe

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Onnodige verspilling in de thuiszorg’

  1. Jan Balvert

    Gezegd wordt dat er per patient 100 euro middelen ligt. Is dat per week, per maand, per jaar? Zoals nu beschreven is het me te vraag.
    Maar nog steeds schokkend!

      /   Reply  / 
  2. Amber

    Dat is een goede vraag. Dat is niet helemaal duidelijk. Zoals ik het heb begrepen is die 100 euro wat er gemiddeld aan spullen bij iemand thuis ligt.

      /   Reply  / 
  3. Anne

    Zoals ik het begrijp is het inderdaad gemiddeld 100 euro wat aan spullen thuis ligt. Zonde! Mij is niet helemaal duidelijk wanneer bijvoorbeeld verband wordt beschouwd als ‘overgebleven’? Als je morgen tijdens het koken in je vinger snijd is het niet overgebleven maar hard nodig? Mijn moeder heeft overigens haar medicijnen in een pillendoosje (van hulpwinkel) zitten, op deze manier weet ze precies wat ze in huis heeft en besteld ze geen overbodige medicijnen. Misschien een tip?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>