Antiobiotaca geneest ‘hoesten’ niet

Bij een luchtweginfectie waarbij veel wordt gehoest, krijgen patienten regelmatig Antibiotica als geneesmiddel voorgeschreven. Een recente studie toont aan dat dit niet het middel is waarvan je van het hoesten kunt genezen. The Lancet heeft een onderzoek gedaan dat meldt gezondheidsnet.

Er is een onderzoek uitgevoerd onder 2000 patiënten uit 12 Europese landen. Zij hebben een medisch dagboek bijgehouden. Alle patienten hadden last van een langdurige hoest, langer dan vier weken en aandoeningen als vermoedelijk bronchitis. In het dagboek schreven ze hun klachten op: hevig hoesten, kortademigheid, pijn op de borst of een verstopte neus.

1000 mensen kregen antibiotica voorgeschreven, de andere 1000 patienten slikten een week lang drie keer per dag een placebo. Uit het onderzoek bleek dat zowel de duur als de ernst van de symptomen bij beide groepen ongeveer hetzelfde was. De patiënten die antibiotica gebruikten, meldden wel meer bijwerkingen.

Het komt er dus op neer dat Antibiotica voorschrijven om luchtweginfecties te behandelen niet verstandig is, en het kan zelfs schadelijk zijn. Volgens de uitkomsten van het onderzoek worden mensen vanzelf beter als ze langdurig hoesten.

Hebben jullie eigenlijk weleens last gehad van langdurig hoesten? En wat kreeg je dan voorgeschreven?

En wist je dat stress ook een veroorzaker van langdurig hoesten kan zijn?

 

Lees ook:‘Ziekenhuis schrijft te vaak antibiotica voor’
Lees ook:Antibiotica teams op komst?
Lees ook:Antibiotica bij bijholteontsteking zinloos
Lees ook:Lymepatiënten niet gebaat bij lange antibioticakuren
Lees ook:Antibiotica vermindert resistentie op IC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>