Clowns voor bejaarden

Al bekend met CareClowns? Zo leuk dit! De clowns zijn minimaal verkleed.  CareClowns zijn speciale clowns voor demente bejaarden. Deze clowns, een initiatief van CliniClowns voor ernstig zieke kinderen, bezoeken verzorgingshuizen om daar de bewoners een beetje op te vrolijken.

Demente, kwetsbare ouderen zakken snel weg in een isolement als ze weinig aandacht krijgen. Ze vereenzamen omdat er bijvoorbeeld weinig bezoek langskomt en de medewerkers van de instelling weinig tijd hebben. Dementie gaat regelmatig gepaard met veel angst. Dat zorgt er voor dat mensen agressief kunnen reageren of zich juist afsluiten. Om dit tegen te gaan, zijn de CareClowns in het leven geroepen! De clowns gaan eens in de twee weken anderhalf uur naar de verzorgingshuizen. Ze zingen, maken muziek, dansen en proberen contact te maken met de bewoners. Ze pakken bijvoorbeeld hun hand vast, kijken ze in de ogen en lachen veel. De bejaarden vinden het enig. Het is nog niet onderzocht of de bezoeken op lange termijn ook een positief effect hebben.

In Nederland zijn twaalf speciaal daarvoor opgeleide CareClowns. Zij zijn vroeger bijvoorbeeld CliniClown of ‘gewone’ clown geweest.

Lees ook:Hoe reageren bejaarden op een zorgrobot?
Lees ook:Patiëntjes bang voor clowns
Lees ook:Eieren goed voor ogen van bejaarden
Lees ook:‘Verpleeghuizen schieten ernstig tekort’
Lees ook:Ballroomdansen wordt nieuwe fitnessrage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>