Gezonde Valentijnskwarktaart ♥

Gezonde recepten die ook nog eens lekker smaken zijn er om gedeeld te worden met het ganse volk ♥

Mathijs Vrieze nam rond de jaarwisseling nog de vette oliebol onder handen en bedacht een vernieuwde gezondere variant. Voor Valentijnsdag heeft Mathijs een duurzame en gezonde kwarktaart bedacht. Mathijs werkt al veelvuldig met ‘het eten van de toekomst’. Namelijk… insecten! De productie van deze eiwitrijke beestjes zoals meelwormen en sprinkhanen is vele malen duurzamer dan vlees en vis. “Het woord ‘insect’ roept bij de doorsnee Nederlander eerder de kriebels op dan dat men het associeert met een lekker hapje. Toch worden insecten bijna overal ter wereld gegeten, vaak zelfs als zeer gewilde delicatesse”, aldus Mathijs.

De meeste mensen weten inmiddels dat de kleurstof waarmee onze roze koeken en rode M&M’s worden opgeleukt, wordt verkregen uit luizen. Het eten van insecten zit kennelijk dus tussen de oren! Dat is ook de ervaring als Mathijs mensen in het land trakteert op een insectenhapje, de eerste reactie is vaak een schrikreactie. Als we er bewuster over nadenken dan beseffen we allemaal dat het eten van insecten zo gek nog niet is. Het eten van insecten in de nabije toekomst is een grote stap richting een duurzamer leven!

Dit is voor Mathijs Vrieze de inspiratiebron voor de “Liefdevolle, gezonde kwarktaart” waarmee hij Nederland uitdaagt met deze smakelijke knapperige beestjes aan de slag te gaan.

In de recepten van zijn nieuwste kookboek “Het Gezonde Lifestyle dieet” kunnen ingrediënten zoals noten en zaden gemakkelijk vervangen en aangevuld worden door meelwormen en sprinkhanen. Ook lekker door de salade, net zoals met pijnboompitjes! Meelwormen en sprinkhanen zijn steeds makkelijker te kopen via online shops, delicatessenwinkels en speciaalzaken zoals de poelier waar je normaliter met een gegrild haantje de deur uit loopt.

Top 5 meest romantische ingrediënten:

1. Chocolade. Het maakt het stofje dopamine aan in de hersens en stimuleert het geluksgevoel.

2. Oesters. Staan bekend als ‘lustopwekend’ en kun je dus zien als erotisch eten.

3. Spaghetti. Speel samen de Lady en de Vagebond scène na aan tafel.

4. IJscoupe. Lik met elkaar romantisch en sensueel met twee lepels de love-coupe leeg.

5. Aardbeien. Zoet en te combineren met chocolade en champagne.

Recept: Liefdevolle kwarktaart… maar dan duurzaam en gezond! – Mathijs Vrieze

500 gram rood fruit/bosbessen (diepvries), 
50 gram witte basterdsuiker, 
1 vanillestokje of een zakje vanillesuiker, 
1 sinaasappel, 
6 gelatineblaadjes, 
600 gram magere Franse kwark, 2 eetl. meelwormen.
 Bodem:
 ½ pak volkorenbiscuitjes, 
60 gram biologische roomboter
. Garnering (optioneel): 
2 eetl. pistachenoten, 
1 bakje frambozen (vers), 
100 gram witte chocolade, 
enkele sprinkhanen


.

Verwarm het fruit in een pan op gematigd vuur en los hierin de suiker en vanille op. Breng tot het kookpunt en laat het fruit daarna afkoelen. Was de schil van de sinaasappel, rasp de schil fijn, halveer de sinaasappel en pers het sap eruit. Voeg de rasp en het sinaasappelsap toe aan het warme fruit.

Laat de blaadjes gelatine wellen in een schaaltje met ruim koud water. Zodra de blaadjes flexibel zijn haal je ze eruit en roer je ze alle 6 door het warme fruit zodat het goed oplost. Roer in een ruime kom de kwark en de meelwormen los met een spatel en roer hier de fruitcompositie doorheen.

Laat de boter smelten in een steelpannetje en roer hier de fijngemalen volkorenbiscuitjes doorheen met een houten spatel. Bedek de bodem van de springvorm (of 4 kleine vormen) gelijkmatig met de kruimige taartbodem en druk stevig aan met een lepel.

In hartvorm maak je het wel héél speciaal. Schenk de fruitkwark over de vormen en laat de taart(jes) opstijven, 30 minuten in de vriezer, of 4 uur in de koelkast. Met een warm nat mes haal je de taart voorzichtig langs de rand los. Garneer met fijngesneden pistachenoten, verse frambozen en gesmolten witte chocolade.

Je gezonde hart-kwartaart bevat volkoren, fruit, weinig vet en weinig toegevoegd suikers… superlekker! Sprinkhanen zijn een hippe twist aan dit taartje. Ga jij de uitdaging aan? Verwijder de vleugels en pootjes, pak ze daarna bij hun koppies beet en haal ze even door de gesmolten witte chocolade. Deze gezonde knapperige springende rakkers zitten boordevol proteïnen en ze zijn bovendien heel duurzaam en milieubewust. Het eten van de toekomst!

Lees ook:De ‘gezonde’ oliebol
Lees ook:Witte groente en fruit verlagen kans op beroerte
Lees ook:Chocolade goed voor je brein
Lees ook:Kinderen eten gezonder als je samen eet
Lees ook:Vezels en granen verlagen kans op darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>