De ‘gezonde’ oliebol

Het was al bewezen dat oliebollen minder ongezond zijn dan de naam doet vermoeden. Hoewel de olie waarin de bol wordt gebakken zorgt voor een hoger vetpercentage, bevat een oliebol minder ongezond verzadigd vet dan een bruine boterham met magere kaas. Tv-kok Mathijs Vrieze nam de “ouderwetse” oliebol onder handen en bedacht een oliebol, waarmee er op 31 december al gestart kan worden met de goede voornemens van gezonder eten en/of afvallen.
Het Oud & Nieuw – oliebollenrecept van Mathijs Vrieze past in verantwoorde lifestyle door minder suiker en gezondere ingrediënten te gebruiken. TV-kok Mathijs Vrieze staat bekend om zijn toegankelijke en vooral gezonde recepten en hoopt de trend van bewuster en gezonder eten, volgend jaar ook terug te zien in de verschillende oliebollentesten. “Wellicht dat ik eens een bezoekje ga brengen aan de slechtste oliebollenbakker van Nederland en deze volgend jaar de helpende hand toe ga steken”, aldus Mathijs.

In het trendrapport van 2013 voorspelde Mathijs al een verandering in het snackgedrag van mensen. Men durft zich op straat niet meer schaamteloos te vertonen met een kroket of frietzak in de hand. Snacken is ongezond en past niet in een gezonde lifestyle. De nieuwe manier van snacken dient zich aan: Chips van groenten, gefrituurde insecten en kleine hapjes , van verse ingrediënten, die we kennen van onze vakantiebestemmingen. De mediterrane tapas en meze dringen verder door in de Nederlandse huiskamers. Ook de comeback van de popcorn is een feit. Er is niets leukers om zelf maïs in popcorn om te toveren. Deze simpele en gezonde oliebol past dus geheel in de tendens van 2013. Voor alle “thuisbakkers” heeft Mathijs het recept van zijn fruitige en meer verantwoorde oliebol op (gratis) papier gezet.

RECEPT 250 ml melk, 1 zakje gedroogde gist, 1 eetl. suiker, 1 ei, 1 sinaasappel, 2 theel. gemberpoeder, 350 a 400 gr (meergranen)bloem, 150 gr appel, 150 gr ananas, 1 banaan, 75 gr gedroogde cranberry’s, 4 eetl. kokosschaafsel (naar smaak), 2 liter zonnebloemolie

Verwarm de melk in een steelpannetje lauwwarm, haal van het vuur en roer de gist en suiker er doorheen. Klop in een deegkom het ei los met een garde en roer hier de rasp van de sinaasappelschil en de gemberpoeder doorheen. Meng dit door de warme melk. Voeg beetje bij beetje 350 gram gezeefde bloem toe en roer halverwege met een spatel in plaats van de garde. Maak de appel, ananas en banaan schoon, snijd het in gelijke kleine blokjes ter grootte van een doperwt. Snijd de cranberry’s ook fijn en meng het fruit door elkaar met twee lepels bloem erbij. Dit zorgt ervoor dat de vulling zich over de oliebol verdeelt en niet naar de bodem zakt. Schep het fruit luchtig door het beslag. Check of je eventueel nog wat extra bloem toe moet voegen als het deeg nog iets te slap is. Dit hangt af van het vochtgehalte in het fruit.

Laat het oliebollenbeslag ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek in een deegkom met daarop een vochtige theedoek. Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan of frituurpan tot 180 graden. Roer het beslag kort door zonder de lucht eruit te slaan. Maak twee eetlepels heet door ze kort in de hete olie te dopen. Schep nu stuk voor stuk ronde balletjes beslag en laat het voorzichtig in de olie glijden. Bak per keer ongeveer 3 oliebollen. Keer ze om met een schuimspaan als een kant goudbruin en gerezen is. Als alle omstandigheden perfect zijn, dan draaien ze bijna vanzelf om! Neem ze als ze rondom goudbruin zijn uit de pan met de schuimspaan en leg ze op royaal keukenpapier om het overtollige vet op te vangen. Bestrooi met kokosschaafsel.

 

Lees ook:Gezonde Valentijnskwarktaart ♥
Lees ook:Gezond eten met de hele familie dankzij Mathijs
Lees ook:Versterkt pleidooi vóór de oliebol
Lees ook:Popcorn goed voor de lijn én je hart
Lees ook:‘Popcorn gezonder dan groente en fruit’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>