Vaker fietsen door crisis

Photo_CD_23De financiële crisis in Europa leidt tot forse bedreigingen van de gezondheid, maar op sommige punten ook tot verbeteringen. Effecten De uiteenlopende effecten op de gezondheid zijn in vakblad The Lancet gepubliceerd door Engelse, Amerikaans en Nederlandse onderzoekers, onder wie prof. Johan Mackenbach van het Erasmus MC.
Vaker fietsen Mensen gaan tijdens een crisis bijvoorbeeld meer lopen en fietsen. Ook blijven ze vaker thuis. Dit leidt tot minder verkeersongelukken. Daardoor zijn overigens ook minder donororganen van slachtoffers beschikbaar.

Dure uien

Roken en alcoholgebruik nemen af, omdat de overheid sigaretten en drank duurder maakt. Soms verbetert het voedingspatroon. McDonald’s vertrok uit IJsland vanwege de dure uien en tomaten daar. Burgers gingen daarop meer thuis eten, waarbij vaak gezonde vis op het menu stond.

Vuile naalden

Er treden ook schadelijk effecten door de crisis op. In Griekenland nam het aantal besmettingen met hiv, dat aids veroorzaakt, toe sinds de overheid bezuinigde op het uitreiken van schone injectienaalden.

Toenames depressie

De crisis leidt in Griekenland tot een sterke stijging van depressies en zelfdodingen. Tevens treedt een wijdverspreid tekort aan medicijnen op door geldgebrek bij apotheken en ziekenhuizen.

Sterfte door koude

Spanje rapporteert een sterke toename van depressies, veroorzaakt door werkloosheid en onbetaalbare woonlasten. In Portugal leidde de koude winter van 2012 tot een stijging van sterfte onder senioren. Die wordt deels geweten aan de gestegen stookkosten.

Reactie overheid

Niet alleen de crisis is bepalend voor de effecten op de gezondheid, stellen de onderzoekers. Ook de maatregelen die de overheid treft, of juist niet treft, oefenen invloed uit.

bron: erasmus mc

Lees ook:‘Door de crisis stressen we meer en leven we korter’
Lees ook:Gezond: Zeeuwen fietsen meer dankzij e-bike
Lees ook:Sterfte door hartinfarct fors gedaald
Lees ook:Krijg je puistjes door melk?
Lees ook:Eigen medicijnen mee naar Griekenland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>