Kinderen bij je in bed laten slapen, is onveilig

femWanneer kinderen bij hun ouders in bed slapen, schijnen ze vijf keer een grotere kans  te hebben om te overlijden tijdens het slapen. Dat meldt Volkskrant. De gegevens komen uit een nieuw Brits onderzoek.

Wiegendood of SIDS (Sudden Infact Death Syndrome) is een aandoening waarbij kinderen op onverklaarbare wijze overlijden, vaak tijdens het slapen. In Nederland is het aantal gevallen van wiegendood al een aantal jaar heel erg laag. In 2002 overleden er slechts 22 kleine kinderen als gevolg van SIDS. In Groot-Brittannië komt wiegendood nog relatief vaak voor: in 2010 stierven er 287 kinderen aan.

Het nieuwe onderzoek verschijnt in het medische vakblad BMJ Open.

Wiegendood kan voorkomen worden als het kind niet bij de ouders in bed slaapt. Vooral wanneer ouders in bed roken is dat slecht.
Dat is de bekendste oorzaak van wiegendood; sigarettenrook in de slaapkamer. Vaak sterven baby’s die bij de ouders in bed slapen doordat ze geen lucht krijgen als ze onder het dekbed liggen.

In Nederland raadt de Stichting Wiegedood het onder andere af om met het kind in één bed te slapen. Dat advies lijkt te werken, gezien het lage cijfer van SIDS-sterfgevallen in ons land.

Lees ook:Wiegendood mogelijk veroorzaakt door genetisch defect
Lees ook:Slaapgebrek maakt kinderen depressief
Lees ook:‘Kinderdagverblijf kan wiegendood veroorzaken’
Lees ook:Veroorzaken bacteriën wiegendood?
Lees ook:Jongeren met astma roken gewoon door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>