Wiegendood mogelijk veroorzaakt door genetisch defect

Britse wetenschappers hebben een genetisch defect bij de ontwikkeling van de longen als een mogelijke oorzaak voor Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), de plotselinge wiegendood of wiegendood, opgespoord. David Drucker van de Universiteit van Machester en zijn collega’s vonden tijdens onderzoek van het erfgoed van 25 aan SIDS gestorven zuigelingen afwijkingen in een gen, dat belangrijke groeifactoren voor de ontwikkeling van de longen stuurt.

Een ander gen vertoonde ook afwijkingen bij de baby’s. Het gen speelt een rol bij de strijd tegen ontstekingen. Volgens een artikel van het Brits wetenschappelijk magazine New Scientist gaat Drucker ervan uit dat de combinatie van een verminderde longfunctie en een verzwakt immuunsysteem het risico op SIDS bij baby’s verhoogt.

In een vroegere studie was reeds een ander gen met een afwijkende groeifactor bij slachtoffers van SIDS gevonden. "Wij beschikken nu over drie genen, die nauw met wiegendood in verband staan. Ze kunnen ertoe leiden dat de baby’s in een fase met geringere immuniteit moeilijker met infecties overweg kunnen", zei Drucker.

Drucker schat het risico op wiegendood voor baby’s met alle drie genetische defecten veertienmaal zo hoog als voor een kind zonder deze defecten. Als daar nog een risicofactor als sigarettenrook of een slechte slaaphouding bijkomt, dan wordt het gevaar nog groter.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:Kinderen bij je in bed laten slapen, is onveilig
Lees ook:Veroorzaken bacteriën wiegendood?
Lees ook:‘Kinderdagverblijf kan wiegendood veroorzaken’
Lees ook:‘Hersenafwijking leidt mogelijk tot wiegendood’
Lees ook:Artsen vinden gras in longen baby

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wiegendood mogelijk veroorzaakt door genetisch defect

  1. sanne

    k had zo mooie zoon en opeens op die dag net na dat me vader overleden was was je zoon ook overleden aan een wiegendood me vriend en ik hebben het nooit een egt plekje kunnen geven want het was ook ng is onverwachts want ik was onvruchtbaar dus ik was zoo trotse moeder maar ik wil alleen moeder en vader die het ook mee hebben gemaakt met hun zoon of dochter ik leef met jullie mee

    met groetjes van sanne en jelle en tog wel roosje

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>