Zou jij de ‘downtest’ gebruiken?

fotoAls je zwanger bent, wil je weten of je kindje gezond is. Een bloedtest die een genetische afwijking moet aantonen bij je ongeboren kindje. Veel vrouwen gebruiken hem, met name in Zwitserland. In Nederland is de test, die onder andere het syndroom van Down kan opsporen, nog verboden.

De test maakt het mogelijk om het Downsyndroom aan te tonen zonder dat daarvoor een vruchtwaterpunctie noodzakelijk is. Uit cijfers blijkt dat wekelijks tientallen Nederlandse vrouwen in buitenlandse klinieken de test laten uitvoeren om de vruchtwaterpunctie, die een klein risico op een miskraam met zich meebrengt, te omzeilen. De gezondheidsraad bekijkt daarom of de test ook in Nederland toegestaan moet worden.

Zou  jij hem gebruiken?

bron: trouw

Lees ook:Nog geen bloedtest voor downsyndroom in Nederland
Lees ook:Nauwkeurigere test Downsyndroom in aantocht
Lees ook:Vruchtwaterpunctie gaat verdwijnen
Lees ook:Nieuwe bloedtest screent op downsyndroom
Lees ook:Nieuwe bloedtest toont geslacht baby bij 7 weken

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zou jij de ‘downtest’ gebruiken?

  1. Danielle

    Ik heb een kind gekregen op mijn 28e met Down. Destijds (13 jaar geleden) werd er niet getest en qua leeftijd liep ik ‘geen enkel’ risico.
    Ik ben dol op mijn dochter, hoewel de zorg zwaar is, niet vanwege haat downsyndroom, maar vanwege haar hartafwijking, Eem die nauwelijks bij down voorkomt en daar dus niets mee te maken had. Na haar kregen wij een gezonde zoon (wij hebben geen downtest laten doen, alleen een echo om het hart te controleren), maar helaas kreeg hij een hersenbeschadiging door een val, dus mijn gezonde zoon is nu ook gehandicapt, min of meer en heeft enorme gedrags en concentratieproblemen! Het leven is niet te voorspellen, door geen enkele test mensen, dat is wat ik maar wil zeggen!

      /   Reply  / 
  2. Lia

    Het is in ieder geval een beter alternatief dan de combinatietest, want die zegt he-le-maal niets. Mijn combinatietest liet ook een prachtig resultaat zien vwb Down en trisomie 13 en 18, maar desondanks kreeg ik toch een gehandicapt kind. Weliswaar geen Down, maar toch… Zo’n combinatietest is een kansberekening of je kind een paar aandoeningen wel of niet hebt: jij kunt dus net die ene wel zijn, of je kind kan een compleet andere aandoening hebben (waar bij vruchtwaterpuncties overigens ook niet standaard naar wordt gezocht, maar dat even terzijde).

    Ik denk dat zo’n bloedtest valt te verkiezen boven een onbetrouwbare test als de combinatietest of een risicovolle test als een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest, maar 100% zekerheid over de gezondheid van je ongeboren kind heb je desondanks nooit helemaal.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>