Nieuwe bloedtest screent op downsyndroom


Het VU medisch centrum in Amsterdam denkt zwangere vrouwen vanaf eind 2011 een bloedtest te kunnen aanbieden die kan vaststellen of hun aanstaande kindje het syndroom van Down heeft. Dat heeft onderzoeker Cees Oudejans van het VUmc vandaag gezegd.

De methode is veiliger en eenvoudiger dan de vruchtwaterpunctie die nu wordt gebruikt en kan met bijna 100% zekerheid aantonen of een baby het downsyndroom heeft.

Bij de test wordt genetisch materiaal van de foetus uit het bloed van de zwangere vrouw gehaald en onderzocht op de aanwezigheid van het extra chromosoom 21, dat kenmerkend is voor het downsyndroom.

De nieuwe test kost ongeveer 500 euro. Het is nog niet duidelijk of de zorgverzekeraars hem vergoeden.  Oudejans sluit niet uit dat de test voor risicogroepen wel vergoed wordt, zoals bij de huidige test ook het geval is.

Bron: NOS

Lees ook:Vruchtwaterpunctie gaat verdwijnen
Lees ook:‘Minder vruchtwaterpuncties nodig’
Lees ook:IVF veroorzaakt mogelijk Downsyndroom
Lees ook:Nog geen bloedtest voor downsyndroom in Nederland
Lees ook:Genetische oorzaak slokdarmkanker ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>