IVF veroorzaakt mogelijk Downsyndroom

Vrouwen op leeftijd hebben een grotere kans op een kindje met het syndroom van Down. Britse wetenschappers denken dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door de medicijnen die gebruikt worden bij ivf-behandelingen.

De medicijnen zouden het genetisch materiaal van de eicellen verstoren, aldus de onderzoekers van het London Bridge Fertility, Gyneacology and Genetics Centre. Zij bestudeerden 34 stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Alle vrouwen waren ouder dan 31 jaar en gebruikten medicijnen die hun eicellen klaar maakten voor de ivf.

Bij het bekijken van de bevruchte eicellen vonden de onderzoekers een aantal genetische afwijkingen. Deze afwijkingen zorgden voor beëindiging van de zwangerschap of een genetische afwijking bij de baby. Er werden vooral verdubbelingen van chromosomen aangetroffen, waaronder een extra exemplaar van het chromosoom 21. Dit extra chromosoom veroorzaakt het syndroom van Down.

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger raken, hebben een vergrote kans op een kind met het syndroom van Down. Bij de onderzochte koppels was er echter sprake van een ander, meer complex, genetisch patroon. Daarom denken de onderzoekers dat de oorzaak bij de vruchtbaarheidsbehandeling ligt.

‘Onze resultaten wijzen erop dat stimulatie van de eierstokken leidt tot afwijkingen’, legt onderzoeksleider Alan Handyside uit. ‘Uit eerdere laboratoriumonderzoeken kwam hetzelfde effect naar voren. Meer onderzoek zal onze bevindingen moeten bevestigen. Maar als verder onderzoek deze resultaten bevestigt, zullen we voorzichtiger moeten worden met deze vruchtbaarheidsbehandelingen.’

Bron: BBC

Lees ook:Mediterraan dieet vergroot kans op zwangerschap
Lees ook:Gen voor haargroeiziekte ontdekt
Lees ook:Vijf nieuwe borstkankergenen ontdekt
Lees ook:Anticonceptiepil vergroot kans op herseninfarct
Lees ook:Screenen embryo’s vermindert kans op zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>