‘Toekomst kinderen met autisme onzeker’

currage_jkDe Nederlandse Vereniging van Autisten (NVA) maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg voor kinderen met een handicap. Veel kinderen met autisme hebben behoefte aan hulp en ondersteuning die niet door mantelzorgers kunnen worden gegeven. Vrijwilligershulp, aangemoedigd door gemeenten, zou niet specialistisch genoeg zijn. Dat schrijft de vereniging in een onderzoeksrapport dat vrijdag wordt gepresenteerd.

67 procent van de autistische kinderen ontvangt mantelzorg. Daarvoor zijn 68 procent van ouders met autistische kinderen minder gaan werken of meer thuis gaan werken. Nog eens 41 procent van kinderen met autisme heeft behoefte aan hulp en ondersteuning, maar krijgt dat niet. Dat blijkt uit een enquête, uitgevoerd door de VU Amsterdam in opdracht van de NVA. De enquête is door ruim 4000 leden ingevuld.

De meest verkregen hulp (voor 71 procent van de kinderen) is individuele begeleiding. Die groep krijgt wegens aanpassingen in de zorg te maken met de gemeente.

Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de autistische jongeren wel zijn begonnen in het vervolgonderwijs, maar hun opleiding niet hebben afgerond. Ruim een derde van de jongeren is ontevreden over autismekennis op het mbo, hbo en wo. Een kwart vind de kwaliteit van de begeleiding ondermaats.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees ook:‘Aantal kinderen met autisme zwaar onderschat’
Lees ook:Autisme bij baby’s te herkennen aan gebrabbel
Lees ook:Te veel tv kijken kan leiden tot autisme
Lees ook:Ouders kopen vaker zorg in voor kind met autisme
Lees ook:Autisme niet het gevolg van vaccineren tegen bof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>