Autisme niet het gevolg van vaccineren tegen bof

Vaccins tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) veroorzaken geen autisme. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een rapport dat deze week is verschenen. De raad bekeek wetenschappelijke publicaties die sinds 1998 zijn verschenen over vaccinaties. In dat jaar meldden Engelse onderzoekers in het Britse tijdschrift The Lancet dat bij acht kinderen binnen zes dagen autisme was geconstateerd nadat ze waren gevaccineerd met het BMR-vaccin.


De publicatie leidde met name in Engeland tot consternatie. In de VS, Engeland en Finland zijn nieuwe studies gedaan naar een mogelijk verband. De Gezondheidsraad heeft een twintigtal publicaties bekeken.

Autisme komt niet méér voor bij kinderen die met het BMR-vaccin zijn gevaccineerd, stelt de raad. Er is geen wetenschappelijke aanwijzing dat dit vaccin autisme veroorzaakt, bevordert of verergert.

In Nederland worden alle kinderen vanaf hun 14de maand gevaccineerd tegen bof, mazzelen en rodehond. Ruim 95 procent van de ouders geeft gehoor aan de oproep hun baby te vaccineren. Dat percentage is in Nederland niet verminderd na de publicatie. In Engeland nam het wel af, van 91 procent naar 85 procent. Enkele mazelenuitbraken volgden.

Tien van de twaalf auteurs van het artikel hebben twee jaar geleden een petitie ingediend bij het tijdschrift. Ze nemen daarin afstand van hun oorspronkelijke publicatie. Bewijzen te over, vindt ook de Gezondheidsraad.

In de Japanse stad Yokohama nam de vaccinatiegraad van de jonge kinderen af van 70 procent naar 2 procent, nadat publicaties waren verschenen over vermeende bijwerkingen.

In diezelfde periode nam het aantal kinderen met een autistische stoornis toe. Vermoedelijk omdat de diagnostiek is verbeterd . Ook is de definitie van autisme de afgelopen jaren enigszins opgerekt.

Bron: De Volkskrant

 

 

 

 

Lees ook:‘Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens’
Lees ook:Kinderen kunnen over Autisme heen groeien
Lees ook:Nieuw vaccin tegen kinkhoest blijkt effectief
Lees ook:Aantal bijwerkingen bij vaccinaties beperkt
Lees ook:Pneumokokkenvaccinatie biedt geen 100% bescherming

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>