Labyrint over de magie van de zwangerschap

img1028112311Tijdens de zwangerschap schenkt elke baby haar moeder een portie stamcellen. Volgens Amerikaans onderzoek  leven deze cellen voort in het lichaam van de moeder en komen ze haar te hulp als ze ziek is.  Labyrint over de magie van de zwangerschap.

Elke vrouw die zwanger is geweest, draagt stamcellen van haar kinderen bij zich. Wat doen deze cellen in het lichaam? Volgens artsonderzoeker Diana Bianchi van het Tufts Medical Center in Boston schieten deze jonge cellen de moeder te hulp bij ziekte. Zij trof de cellen aan in zieke organen van moeders. Maar de cellen zouden ook negatieve effecten kunnen hebben. Ingeborg Bajema  van het Leids Universitair Medisch Centrum bestudeert of de aanwezigheid van de cellen leidt tot auto-immuunziekten, aandoeningen waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.

Een ander raadsel rond de zwangerschap is dat het lichaam van de moeder de aanwezigheid van haar embryo accepteert. Een lichaamsvreemd orgaan wordt meteen afgestoten, waarom het embryo niet? Volgens onderzoek van Frans Claas, aan het LUMC, bereiden eiwitten in het sperma van de vader het lichaam van de vrouw alvast voor op de herkenning van het lichaamsvreemde embryo. Deze stoffen zorgen er mede voor dat het immuunsysteem rondom de baarmoeder onderdrukt wordt en het embryo in alle rust kan groeien.

Wanneer het afweersysteem van de moeder blijft vechten tegen de lichaamsvreemde cellen van het kind kunnen er problemen bij de zwangerschap ontstaan, zoals pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging. Samen met  gynaecologe Kitty Bloemenkamp onderzoekt Claas wat de oorzaken zijn van deze afweerreactie tegen het embryo en hoe deze kan worden tegengegaan.

Zondag 1 december 19:50 uur, Nederland 2

Indringers

Lees ook:Doorbraak met stamcelonderzoek in Brussels ziekenhuis
Lees ook:‘Stamcellen kunnen kanker veroorzaken’
Lees ook:Doorbraak met creëren van stamcellen uit mens
Lees ook:Doorbraak in stamcelonderzoek
Lees ook:Mag je embryo’s kweken voor wetenschappelijk onderzoek?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>