Verbod op sigaretten met fruit, menthol en vanille smaken

rokenDe Hartstichting heeft zich in Brussel ingezet om meer bekendheid te geven aan de ernstige gevolgen van tabak. Door deze inzet is er een compromis bereikt tussen de onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) en de Europese lidstaten over het aanscherpen van de tabaksrichtlijn (‘TPD’: Tobacco Products Directive).

Niet voor niets aangezien er naar schatting jaarlijks 700.000 mensen sterven in de EU, waarvan ruim 19.000 in Nederland, aan de schadelijke gevolgen van roken. Daarnaast beginnen meer dan 40.000 jongeren ieder jaar met roken in Nederland. Tevens sterven jaarlijks in Nederland ongeveer 3000 mensen aan coronaire hartziekten, beroerte of hartfalen ten gevolge van roken.

Voorlopige overeenkomst tabaksrichtlijn

  • De gezondheidswaarschuwingstekst op sigarettenpakjes beslaat op dit moment in Nederland 30% aan voorzijde en 40% aan de achterzijde. In het nieuwe voorstel zal dit 65% aan beide kanten worden en naast tekst zullen er ook afbeeldingen op de verpakkingen komen.
  • Ook de hoeveelheid sigaretten per pakje zal worden aangepast. Een pakje zal in de toekomst minimaal 20 sigaretten moeten bevatten.
  • Er komt een verbod op sigaretten en shag met toegevoegde smaken zoals fruit, menthol en vanille. Voor mentholsmaak blijft er helaas een overgangsperiode van zes jaar. Dit betekent dat vanaf 2020 geen tabak met mentholtoevoegingen meer verkocht mag worden.
  • Lang leek de elektronische sigaret een struikelblok te worden tussen de partijen, maar deze is toch opgenomen in de overeenkomst. Een aantal lidstaten dat de elektronische sigaret nu als geneesmiddel heeft aangemerkt, kan dit blijven doen. Lidstaten die nog geen wetgeving hebben omtrent de elektronische sigaret, zoals Nederland, zullen deze minimaal gelijk moeten stellen aan de reguliere tabaksproducten.
  • Daarnaast zal er een goed systeem komen dat sigaretten kan traceren en dat er voor zorgt dat de strijd tegen illegale handel en vervalste producten makkelijker wordt.
  • Tenslotte staat het lidstaten vrij om strengere maatregelen in te voeren dan de voorgestelde tabaksrichtlijn. De tabaksrichtlijn wordt gezien als het minimum dat lidstaten in ieder geval moeten uitvoeren.

Jongeren
Het verbod op toevoeging van smaakjes, die de scherpe tabakssmaak maskeren, en de verhoging van de minimale hoeveelheid sigaretten per pakje zorgen er beide voor dat jongeren minder snel beginnen met roken.

Vervolgstap
Nu er een compromis is tussen de Europese lidstaten en de onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) zal nog een keer het hele voorstel ter stemming ingediend worden bij het Europees Parlement. Dit zal naar verluid vóór de Europese verkiezingen in mei 2014 zijn.

De Hartstichting is partner in de Alliantie Nederland Rookvrij!; een actief netwerk waarin partijen zich gezamenlijk hard maken voor een rookvrij Nederland waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik.

bron: hartstichting

Lees ook:De E-sigaret: de eerste stap in stoppen met roken
Lees ook:Tabakswaar straks mogelijk neutraal verpakt
Lees ook:e-Sigaret ligt onder vuur…
Lees ook:Saaie verpakking maakt sigaretten onaantrekkelijk
Lees ook:‘De E-sigaret zou kankerverwekkender zijn dan ‘n normale sigaret’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>