Veel Nederlanders echt te zwaar

jaObesitas staat niet op zichzelf en gaat vaak samen met andere chronische ziekten en risicofactoren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet deze trend in haar cijfers.

Een op de tien Nederlanders had in 2012 ernstig overgewicht, oftewel een BMI hoger dan 30. Deze groep mensen heeft vaker te maken met diabetes, hypertensie, artrose, hart- en vaatziekten en psychische klachten, ziet het CBS. Het aandeel mensen met (ernstig) overgewicht neemt daarbij al jaren toe.

Om een voorbeeld te geven: ruim 13 procent van de mensen van 12 jaar of ouder met overgewicht heeft diabetes type 2. Bij dezelfde groep mensen met een gezond gewicht is dat veel lager, namelijk 1,5 procent. Hypertensie komt vier keer zo vaak voor bij mensen met obesitas.

Mensen met matig overgewicht, een BMI tussen de 25 en 30, hebben ook vaker met deze chronische ziekten en risicofactoren te maken, maar niet zo vaak als mensen met obesitas.

Het CBS heeft de cijfers gecorrigeerd voor leeftijd, want overgewicht komt vaker voor op hogere leeftijd, wat weer een risicofactor op zich is. Ook dan hebben mensen met obesitas nog 5,5 keer zo vaak diabetes type 2 als mensen zonder overgewicht, drie keer zo vaak hypertensie en twee keer vaker artrose en hart- en vaatziekten.

Heleen Croonen

De cijfers van het CBS

 

bron:

Lees ook:Kwart van te zware ouderen heeft suikerziekte
Lees ook:Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk
Lees ook:Veel lager opgeleiden hebben overgewicht
Lees ook:Obesitas niet altijd risicofactor voor hartinfarct
Lees ook:Jong teveel zoet eten, krijgt later mogelijk obesitas

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Veel Nederlanders echt te zwaar

  1. Marjolein

    En nu maar hopen dat mensen dit lezen en gaan begrijpen. Gezond eten en genoeg bewegen is zo belangrijk, maar mensen lijken het niet te willen snappen. Heel vaak lees je ook berichten: “Je hoeft niet dun te zijn. Je moet blij met jezelf zijn zoals je bent”. Maar dat is zo niet waar! Wij mensen zijn niet gebouwd om overgewicht te hebben. Daar worden we ziek van. Maar wanneer men dat eindelijk gaat begrijpen?

      /   Reply  / 
  2. Jeroen

    Helaas zijn het vaak de mensen met een normaal gewicht die dit soort berichten lezen. Mensen met obesitas of overgewicht lezen dit vaak niet en misschien juist omdat ze het zelf wel weten.
    Toch zorgt dit probleem wel voor stijgende zorgkosten en daar zit niemand op te wachten. Maar ja, waarom een appel eten als je voor een euro 2 frikandellen uit de muur kunt trekken

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>