Mannen liegen over hun gewicht

knowhowDriekwart van de Nederlanders belazert de boel, blijkt uit representatief onderzoek van het populairwetenschappelijke tijdschrift Know How. Zo heeft 1 op de 5 mensen weleens gelogen tegen de politie, is bijna de helft van de Nederlanders oneerlijk over zijn gewicht en sjoemelt 1 op de 10 mensen met zijn belastingaangifte. Opvallend: in bijna alle situaties zijn mannen (veruit) de grootste bedriegers, behalve als het om uiterlijk gaat – dan spannen vrouwen de kroon.

Mannen liegen maar liefst twee keer zo vaak tegen de politie als vrouwen (24% vs. 12%). Wie denkt dat vooral arme sloebers een toneelstukje opvoeren voor een agent heeft het mis: mensen met een bovenmodaal inkomen (22%) liegen juist veel vaker dan mensen met een lager dan modaal inkomen (16%). Hetzelfde fenomeen zie je bij de belastingaangifte: ook daar flessen juist de rijkere Nederlanders (12%) de boel vaker dan minder bedeelde belastingbetalers (7%).

Ook mannen liegen over hun gewicht
Een opvallende uitkomst is dat mannen eigenlijk over de hele linie veel vaker liegen of sjoemelen dan vrouwen. Behalve dan als het gaat om hun verschijning… De Nederlandse vrouw bekent van alles te verbloemen aan haar uiterlijk. Zij doet dat maar liefst drie keer zo vaak als de Nederlandse man. Zo faken vrouwen stiekem hun figuur (7%, denk aan corrigerend ondergoed), hun haarkleur (6%) en de omvang van hun boezem (4%, denk aan push-upbeha’s). En ruim de helft van de Nederlandse vrouwen liegt over haar gewicht. Maar veel onverwachter: óók 2 op de 5 mannen liegen over hun gewicht!

Vals spelen
Slechts een kwart van de Nederlanders zegt in het Know How List en Bedrog-onderzoek onder geen enkele omstandigheid vals te spelen. Maar de rest liegt en bedriegt wat af. Zo spelen 3 op de 5 Nederlanders weleens vals tijdens een spelletje. Mannen doen dat vaker dan vrouwen (63% vs. 55%). Bovendien blijkt: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe vaker er wordt valsgespeeld!

Op de vraag welke politicus het eerste vals zou spelen bij een potje kaarten, noemt een kwart van de Nederlanders spontaan de naam Geert Wilders (PVV). Van Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zegt 13% dat zij als eerste vals zullen spelen. Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP) en Bram van Ojik (GL) worden het eerlijkst ingeschat: slechts 1% denkt dat een van hen vals zou spelen.

Gekleurd zelfbeeld
Als het om listigheid gaat, schatten we onszelf positiever in dan de ander, zo lijkt het. Driekwart van de Nederlanders zegt dat iemand anders weleens met de eer is gaan strijken voor een idee of voor werk dat zij hadden geleverd. Maar opvallend genoeg beweert tegelijkertijd driekwart van de Nederlanders dat zelf nóóit te hebben gedaan.

Uit geld- of wraakzucht
Waarom toch al dat bedrog? Daar zijn allerlei redenen voor. 1 op de 5 liegt of sjoemelt vooral om daar financieel beter van te worden. Evenveel mensen noemen wraak als reden. Voor 15% van de mensen is het hooghouden van hun imago de belangrijkste motivatie – en 4% vindt bedriegen domweg leuk.

Lees ook:Onze mannen zijn gelukkiger
Lees ook:Vrouwen liegen over eigen gewicht
Lees ook:Huisarts mag zich bemoeien met overgewicht patiënt
Lees ook:Mannen hebben 20% meer kans op kanker
Lees ook:1 op de 3 Nederlanders vindt partner te dik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>