‘Vrouwen overlijden door onveilige abortussen’

abAnno 2014 sterven elk jaar nog steeds 300.000 vrouwen door zwangerschapscomplicaties of onveilige abortussen. Ondanks de afspraken die tijdens de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) in 1994 wereldwijd zijn gemaakt. leeft nog 40% van de vrouwen onder restrictieve wetgeving en wordt bijna een op twee abortussen onder erbarmelijke omstandigheden uitgevoerd. In dit kader lanceert Dokters van de Wereld vandaag de internationale campagne ‘Names not Numbers’ en roept zij politici op zich hard te maken voor universele toegang tot anticonceptie en veilige en legale abortus.

De invloed van conservatisme in de EU
Sinds enkele jaren neemt de invloed van conservatieve groeperingen toe. Deze groepen zijn steeds beter georganiseerd en grijpen regelmatig de kans de rechten van vrouwen in te perken. Dit gebeurt op internationaal toneel maar ook binnen de Europese Unie. Spanje heeft onlangs een wet aangenomen die abortus enkel toelaat in geval van verkrachting of wanneer het leven van de vrouw in ernstig gevaar is. Ook in de Hongaarse grondwet is een artikel toegevoegd waarin wordt gesteld dat het leven van een foetus moet worden beschermd “vanaf de conceptie”.

Vrouwenrechten terug op de politieke agenda
Het internationale netwerk Dokters van de Wereld spreekt haar zorgen uit over deze ontwikkeling en lanceert daarom een internationale campagne om het onderwerp terug op de politieke agenda te krijgen: “Aankomend september wordt de 20e editie van het ICPD georganiseerd. Die kans grijpen wij zodat de internationale politiek zich gaat buigen over de afspraken die we samen hebben gemaakt omtrent vrouwenrechten. Voorafgaand aan de conferentie willen we wereldwijd zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om de VN te overtuigen wereldwijde toegang tot anticonceptie en veilige abortus te waarborgen”, aldus Arianne de Jong, directeur bij Dokters van de Wereld.

Names not Numbers
Met de campagne ‘Names not Numbers’ wil Dokters van de Wereld de urgentie van het onderwerp onderstrepen. In 11 landen en zeven talen kan men daarom de oproep van Dokters van de Wereld ondersteunen. Via www.names-not-numbers.org kan men de petitie ondertekenen, de oproep via sociale media verspreiden en meer leren over het pleidooi van Dokters van de Wereld. De handtekeningen worden vervolgens in vorm van kaarten, met daarop de namen van vrouwen die een onveilige abortus niet hebben overleefd, tijdens de ICPD in september 2014 aan de VN aangeboden.

Lees ook:Zwangere vrouwen en kinderen in Europa geen toegang tot zorg
Lees ook:Koning Willem-Alexander opent Wereld Bloeddonordag 2016
Lees ook:Ondanks gebruik pil of condoom tóch zwanger!?
Lees ook:Vrouwen menstrueren gemiddeld 3000 dagen
Lees ook:Hoe denken we over abortus?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Vrouwen overlijden door onveilige abortussen’

  1. AdVader

    vrouwen overlijden? alsof vuile keukentafels een goede reden is om ongeboren kinderen te vermoorden, als keuze? femini$$me is het produceren van sociopathie.

      /   Reply  / 
  2. AdVader

    let goed op, tussen de regels, ALSOF aborus is een gezondheids kwestie..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>