Kinderogen zijn gevoeliger voor zonlicht

brilDe zon schijnt volle bak, dus bescherm je ogen! En daar zijn we heel serieus over, want over oogbeschadigingen door de zon bestaat nog veel onwetendheid. Zo denkt een derde van de Nederlanders dat je alleen sneeuwblind kunt worden in de sneeuw of bergen. Terwijl deze oogbeschadiging ook veel voorkomt bij mensen die watersporten. Met een goede zonnebril kan een oogbeschadiging door zonlicht worden voorkomen. UV-straling kan leiden tot oogaandoeningen zoals staar. Maar voor velen is onduidelijk aan welke normen een zonnebril moet voldoen om optimaal tegen zon te beschermen. Ook leven er nog altijd fabels over zonnebrillen, zoals dat donkere zonnebrilglazen beter zouden beschermen dan lichte. Maar dat is niet zonder meer het geval. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van Pearle Opticiens onder ruim 500 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Kwaliteitseisen voor zonnebrillen

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (85,6%) weet niet aan welke eisen een zonnebril moet voldoen om de ogen optimaal te beschermen. “Een kwaliteitszonnebril houdt rekening met het soort gebruik, voldoet aan Europese normen én heeft de vermeldingen CE en UV-400”, zegt Tom Wille, optometrist van Pearle Opticiens. “Alleen dan beschermt een zonnebril optimaal tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon. Ook zijn grotere zonnebrilglazen effectiever dan kleine glazen. Grote glazen voorkomen dat licht langs de bril het oog bereikt. Hierdoor zijn de ogen beter beschermd tegen schadelijke zonnestralen dan bij een kleinere bril.”

Fabels en feiten

Een kwart van de Nederlanders denkt dat hoe donkerder de zonnebrilglazen zijn, hoe beter deze beschermen tegen schadelijke UV-straling. Het zijn echter het UV-filter van een zonnebril en de speciale eigenschappen van het zonnebrilglas en -montuur die bepalen hoe goed een zonnebril de ogen beschermt. Dat is dus niet vanwege de kleur of tint van de glazen. “Zo adviseren we water- en wintersporters om een zonnebril te gebruiken die de schittering wegneemt met een speciaal filter. Polariserende glazen geven in deze situatie een rustiger beeld aan de ogen”, zegt Wille.

Kinderogen zijn gevoeliger voor zonlicht, omdat die ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Bij kinderen jonger dan 12 jaar bevat het oog minder pigmenten, waardoor meer licht en UV-stralen worden doorgelaten. Een beschermende zonnebril, zonnehoedje of zonneklep is bij kleine kinderen daarom essentieel als oogbescherming. Voor het rechtstreeks tegen de zon in kijken – bijvoorbeeld tijdens een zonsverduistering – is een speciale beschermende bril nodig. Bijna een derde van de Nederlanders (31,1%) denkt onterecht dat een zonnebril in dat geval voldoende beschermt. Dit kan enkel met een speciale (eclips)bril. Anders kan een oogbeschadiging ontstaan. Voor velen is de zonnebril ook zeer onmisbaar bij het sporten. Zo geeft een derde van de mannen (34,6%) en een kwart van de vrouwen (24,8%) dit aan.

 Onmisbaar op het terras

Gemiddeld bezitten Nederlanders twee zonnebrillen. Zonnebrillen worden veel gedragen in de auto of bij het lezen in de zon. Maar ook als mode-item is de zonnebril populair. Zo dragen veel zonnebrilliefhebbers hem ook als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld als accessoire in het haar. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat zij een reservezonnebril bezitten voor noodgevallen. Bovendien is de zonnebril populair op het terras. Zestig procent zegt dat hun zonnebril daar niet mag ontbreken. Eén op de drie geeft zelfs toe de zonnebril te gebruiken om ongegeneerd naar anderen te kijken, zonder dat de ander dat ziet. Vooral jongeren tot 30 jaar maken hier gebruik van: bijna tweederde van hen geeft aan weleens naar een ander te gluren van achter de zonnebril (59,8%). 

“Een zonnebril is meer dan alleen een mode-item, want een goede zonnebril is essentieel om oogbeschadiging door de zon te voorkomen”, zegt Wille tot slot. “Bij Pearle Opticiens geven we deskundig advies over welke zonnebril het beste past én beschermt. Ook wordt rekening gehouden met of de bril past bij het soort gebruik, bijvoorbeeld in de auto of tijdens het (water)sporten en stellen we de bril perfect voor u af. In onze winkels bieden we een brede collectie populaire merkzonnebrillen zoals van Ray-Ban, Polaroid en Carrera. Voor elk wat wils.”

Lees ook:Ideaal : kinderzonnebrillen die niet breken of stuk gaan
Lees ook:Zonlicht schadelijker voor de ogen dan je denkt
Lees ook:Is jouw zonnebril genoeg “bodyguard” voor je ogen #UV-filter
Lees ook:Wapen je ogen tegen teveel zonlicht!
Lees ook:Heb jij je zonnebril altijd bij je?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>