Yogaleraar en MS-patiënt komt lesgeven in Utrecht

jaOp 14, 15 en 16 november 2014 komt de Amerikaanse yogadocent Garth McLean naar iYoga Utrecht. Hij geeft er zes workshops, waarvan er drie speciaal gericht zijn op yogaleraren en patiënten met neurologische aandoeningen zoals MS (multiple sclerose) en Parkinson. Als MS-patiënt is McLean zelf ervaringsdeskundige.

Garth McLean kreeg in 1996 de diagnose Relapsing-Remitting Multiple Sclerose (RR-MS). Op aanraden van zijn neuroloog begon hij met yoga. Sindsdien heeft Garth door zijn dagelijkse beoefening van Iyengar yoga de lichamelijke gevolgen van de MS onder controle kunnen houden en geeft hij yogalessen over de hele wereld. Garth McLean heeft persoonlijk les gehad van BKS Iyengar.
Iyengar Yoga = kwaliteit
Iyengar yoga is wereldwijd één van de meest gerenommeerde vormen van yoga, genoemd naar de grondlegger, BKS Iyengar, die onlangs op 95-jarige leeftijd overleed. Het is een vorm van yoga die door het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, riemen en dekens toegankelijk is voor iedereen, beginner, ziek of gezond. In de lessen ligt de nadruk op kracht, balans en vitaliteit. Je blijft vaak langer in de houdingen, waardoor je concentratie en stabiliteit toeneemt. Ontspanning door inspanning dus. Leraren worden volgens een internationaal erkend systeem in minimaal 3 jaar opgeleid, waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt, en er is een grote nadruk op het therapeutisch toepassen van yoga.
Ervaringen van MS-patiënten
Claudia is sinds 3 jaar gediagnostiseerd met MS, en heeft veel baat bij haar yoga-beoefening. “Na een yogasessie zijn mijn spieren meer ontspannen waardoor tintelingen in benen en voeten verdwijnen. M’n spieren zijn sterker en m’n lichaam is flexibeler waardoor ik me beter voel. Vermoeidheid die vaak kenmerkend is voor MS patiënten, is bij mij heel beperkt.” Ze heeft een veeleisende baan, een actief sociaal leven en volgt 2-3 yogalessen per week. Maar yoga heeft ook andere voordelen: “Afgezien van de lichamelijke verbetering, ben ik mentaal ook sterker en flexibeler geworden. Yoga helpt me de diagnose MS en de gevolgen te accepteren. Uiteraard is yoga geen wondermiddel maar het helpt mij de regie over m’n lichaam en emoties te houden.” Ook Helen is enthousiast: “Iyengar yoga is zeer behulpzaam voor mij vanwege de hulpmiddelen. Anders zou ik geen yoga kunnen doen. Ik doe nu 4 jaar Iyengar Yoga, en doe ook hydrotherapie en Pilates, heb het meeste baat bij yoga. Mijn lichaam is sterker geworden en ik heb meer zelfvertrouwen. Met deze slopende ziekte is het heel fijn om een verbetering te zien, want dat gebeurt niet vaak!”. En zoals Garth zelf zegt in het filmpje dat van hem op YouTube te zien is: “als je door middel van yoga je angst en twijfel kunt uitschakelen, stel je dan eens voor wat je met de rest van je leven kunt doen.”
iYoga Utrecht
Sinds januari 2014 worden er in het voormalige winkelpand aan de Minrebroederstraat 23 in Utrecht Iyengar Yogalessen gegeven. Claas Hille en Hiske van der Meulen besloten midden in de crisis hun baan op te zeggen om zich volledig op de yoga te richten Er zijn 7 dagen per week lessen, en regelmatig workshops gericht op een speciaal thema. Twee maal per week is er een ‘special needs’-les waar in kleine groepen gewerkt wordt zodat mensen met fysieke of stress-gerelateerde klachten ook yoga kunnen doen.

Lees ook:Ga jij al naar ‘Wereld Yoga Dag’?
Lees ook:Hartpatiënten hebben baat bij yoga
Lees ook:Yoga in de zon
Lees ook:Openen medicijndoosje blijft lastige klus
Lees ook:Ziektes voorkomen door Thaise Yoga Massage Les – NAV Wetenschappelijk Onderzoek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Yogaleraar en MS-patiënt komt lesgeven in Utrecht

  1. Laurens

    Fijn artikel met interessante informatie over yoga etc…
    Dank je wel!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>