Goed nieuws voor trombosepatiënten

trombosedienstGoed nieuws voor mensen die bloedverdunners slikken. Om de kwaliteit van de trombosezorg te verbeteren en deze meer op de behoefte van patiënt en zorgverlener af te stemmen zijn een aantal zorgorganisaties een unieke samenwerking aangegaan. Met de komst van TromboVitaal wordt de trombosezorg veiliger, patiëntvriendelijker en betaalbaarder.

Het behandelen van patiënten met anticoagulantia luistert heel nauw. Het is geen toeval dat van alle ziekenhuisopnames die worden veroorzaakt door medicijngebruik meer dan 10% te maken heeft met antistollingsmedicatie.

Bij de zorg voor deze patiëntengroep zijn veel verschillende instellingen en zorgverleners betrokken, in ieder geval de huisarts, de trombosedienst, de apotheek en de specialist. Als er onverhoopt complicaties optreden of ingrepen nodig zijn, bijvoorbeeld een gastroscopie, coloscopie of extractie van kiezen, neemt dit aantal verder toe. Er kunnen problemen ontstaan als de betrokken zorgverlener niet goed op de hoogte is gebracht van het medicijngebruik van een patiënt.

Geen regie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) oordeelde in 2010 dat niet duidelijk is wie de regie heeft over de zorg voor deze groep patiënten, dat partijen nauwelijks samenwerken en dat er geen adequate informatie-uitwisseling is. Daarnaast is door de opkomst van zelfzorg (zelfmeten) met begeleiding op afstand en de komst van nieuwe antistollingsmiddelen (NOAC) een andere vorm van zorgverlening nodig. De IGZ eist van de betrokken partijen dat ze de coördinatie verbeteren. Daarbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de apotheek met extra aandacht voor medicatieveiligheid.

“We zijn ondertussen vier jaar verder en het probleem is nog steeds niet opgelost”, zegt internist Sabine Pinedo van Stichting Begeleide Zelfzorg. “Dit leidt dagelijks tot onnodige complicaties en een zeer inefficiënte zorgverlening met hoge zorgkosten tot gevolg.” Pinedo besloot daarom om met verschillende zorgpartijen om de tafel te gaan zitten. En met succes. Deze week, die ook in het teken van Wereld Trombose Dag staat, gaat TromboVitaal van start.

TromboVitaal

TromboVitaal is een landelijk geïntegreerd trombosemanagement concept, waarin trombosezorg en de trombosedienst samenkomen in een patiëntgerichte setting. “TromboVitaal biedt mensen met antistollingsmedicatie complete zorg. We zijn daarmee zowel trombosedienst als de specialist die soms nodig is bij complicaties, ingrepen of medische vragen rond trombose en antistolling”, legt Pinedo uit. “We bieden daarbij zowel ondersteuning van zelfzorg (waarbij de deelnemer zelf zijn antistollingswaarde kan meten) en therapietrouw, als een groeiend netwerk van steunpunten bij de apotheek of de huisarts waar via een vingerprik de INR-waarde kan worden bepaald en de patiënt niet meer naar de trombosedienst hoeft.”

De artsen van TromboVitaal zijn 24/7 online beschikbaar. Ze houden de INR-waarden in de gaten en maken een doseerschema, zodat de patiënt weet hoeveel tabletten hij moet slikken. Daarnaast is de arts ook het aanspreekpunt voor de andere zorgverleners bij ingrepen, complicaties of klachten. “Bij vragen, bijvoorbeeld over een operatie of ingreep, kan de arts van TromboVitaal zijn collega’s van advies voorzien. Van dit advies worden alle betrokken professionals rond de patiënt op de hoogte gehouden”, zegt Pinedo.

De Amsterdamse huisarts Wim van Kernebeek heeft in de pilot fase al patiënten naar TromboVitaal verwezen: “TromboVitaal is patiëntvriendelijk; het geeft mensen eigen verantwoordelijkheid en ze krijgen direct terugkoppeling. Zo zou het in de hele gezondheidszorg moeten zijn.”

TromboVitaal is ook een expertisecentrum. Door samenwerking met kennispartners, zoals academische centra en experts op het gebied van antistolling en trombose, wordt er voor gezorgd dat de zorg altijd up to date is volgens de laatste ontwikkelingen. Tevens wordt het handelen voortdurend geregistreerd en worden de uitkomsten bijgehouden in een patiënten registry waardoor met behulp van (wetenschappelijke) evaluaties goede feedback van handelen wordt gegarandeerd en richtlijnen zo nodig kunnen worden bijgesteld.

‘De trombosezorg is volop in beweging met de komst van de nieuwe antistollingsmiddelen en de mogelijkheid om zelf te meten’, aldus prof. Saskia Middeldorp van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. ‘Met dit initiatief wordt het mogelijk om de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen zo snel mogelijk bij de patiënt te brengen’.

Samenwerking

TromboVitaal is een groeiend samenwerkingsverband waarin op dit moment de volgende partijen betrokken zijn: stichting Hearts4People, stichting Begeleide Zelfzorg, Mediq apotheken, Stichting Apotheekhoudende Huisartsen (SAH), KNMP, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Buurtzorg. Het betreft hier een samenwerkingsvorm die openstaat voor andere partijen om te participeren.

http://www.trombovitaal.nl

Lees ook:‘Onderzoek borstkanker ook boven de 75′
Lees ook:Trombosedienst LUMC introduceert app
Lees ook:‘Scheper Ziekenhuis faalde met maagverkleiningsoperaties’
Lees ook:Bloedingen door nieuwe bloedverdunners
Lees ook:‘Nieuwe bloedverdunner doorbraak bij trombose’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>