Hoe eerder je in de overgang komt, hoe groter het risico op een ernstige aandoening

plusBijna een kwart van de vrouwen zegt zich na de overgang blijvend anders te voelen. Bijna de helft (44%) van hen voelt zich minder energiek, terwijl 25% van de vrouwen zich blijvend vrolijker voelt na de overgang. Maar dat vrouwen na de overgang meer kans hebben op ernstige aandoeningen als hart- en vaatziekten en Alzheimeris bijna niet bekend, blijkt uit onderzoek dat Plus Magazine hield onder haar achterban.

Veel vrouwen weten niet dat zij meer kans hebben op een ernstige aandoening. Hart- en vaatziekten zijn voor vrouwen na de menopauze doodsoorzaak nummer één. Dat komt doordat vrouwen dan een verhoogde kans hebben op een hoge bloeddruk of vaatvernauwing. Hoe eerder een vrouw in de overgang komt, hoe groter het risico, dit is bij 41% onbekend. Een grote meerderheid van de vrouwen weet ook niet dat ze na de menopauze twee keer vaker kans heeft op Alzheimer dan mannen. Dit wordt mede veroorzaakt door de afname van oestrogeen tijdens de overgang. Goede voeding en beweging, niet roken en rustig aan met alcohol zijn dan juist cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

Minder seks is vreselijk
Bij ongeveer de helft van de mensen is de seksuele relatie veranderd na de overgang. De grootste verandering is dan minder zin om te vrijen. Van de respondenten (758 vrouwen en 625 mannen) heeft grofweg 2/3 van de vrouwen minder zin, en 1/3 van de mannen ook. Maar mannen vinden het veel erger dan vrouwen dat ze minder vaak seks hebben. ‘Jammer tot vreselijk,’ vindt 75% van de mannen het. Slechts 57% van de vrouwen vindt dat ook. De vrouwen vinden het juist vaak ‘wel prima’ (38%). Dat geldt overigens ook voor 25% van de mannen.

Geen klachten bij 1/3 van de vrouwen
Ruim een derde van de vrouwen heeft helemaal geen last van de overgang. Geen opvliegers, geen nachtzweten, nada, niks. Verrassend, want dat is aanzienlijk meer dan de ‘formele cijfers’ die stellen dat slechts 20 procent van de vrouwen zorgeloos door de overgang dobbert. Bart Fauser, hoogleraar voortplantingskunde aan het UMC Utrecht, zegt: “Dat cijfer is zeker hoger dan ik had verwacht. De overgang is duidelijk niet voor iedere vrouw een drama.”

Mannen denken anders over de gevolgen
Slechts 18% van de mannen beamen dat de vrouw zich anders zegt te voelen na de overgang. 31% van de vrouwen voelt zich saaier, maar volgens de mannen valt dat wel mee. Slechts 16% vindt dat z’n vrouw er saaier op is geworden. Mannen vinden hun vrouw wel somberder (38%). Slechts 26% van de vrouwen vindt dat zelf.

Lees ook:Onze mannen zijn gelukkiger
Lees ook:Vrouwen voelen meer pijn dan mannen
Lees ook:Risicofactoren voor hartklachten kunnen menopauze vervroegen
Lees ook:Leefstijl heeft invloed op start overgang
Lees ook:Vrouwen krijgen vaker verkeerde diagnose

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>