Baanbrekend: nieuwe gevoelige hartaanvaltest

f

Donderdag 8 oktober 2015 – Vandaag publiceert het wetenschappelijk tijdschrift, The Lancet, de resultaten van een Britse studie naar het effect van Abbott’s nieuwe gevoelige hartaanvaltest. Hieruit blijkt dat artsen met behulp van de test  een groot deel van de patiënten, die zich op de eerste hulp melden met pijn op de borst, al veel sneller uitsluitsel kunnen geven of er sprake is van een hartaanval of hartschade. Dit heeft tot gevolg dat tweederde van deze patiënten al snel met een gerust hart naar huis kunnen en ze niet opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis voor nader onderzoek of monitoring. De nieuwe, gevoelige hartaanvaltest geeft accuraat weer wat de troponinewaarde is in het bloed. Troponine is een eiwit in het bloed, dat bij bepaalde waarden aangeeft of er sprake is van hartschade, aangezien het vrijkomt bij een hartaanval.

Ook in Gelre ziekenhuizen wordt deze gevoelige troponinetest toegepast. Cardioloog Dr. Richard Braam over zijn bevindingen:

“De vorige generatie troponine testen gaven pas na 6 tot 8 uur met zekerheid  uitsluitsel of patiënten  wel of geen hartinfarct hadden. Patiënten met klachten  van pijn op de borst blijven hierdoor langer op de eerste hart hulp . De nieuwe test van Abbott is  veel gevoeliger, waardoor we,  zoals ook blijkt uit de studie gepubliceerd in de Lancet, bij een groot aantal patiënten veel sneller kunnen uitsluiten  of er sprake is van een hartinfarct. Daardoor kunnen we patiënten eerder gerust stellen en weer naar huis laten gaan op voorwaarde dat andere aandoeningen zijn uitgesloten. Dat levert uiteraard een besparing op van tijd en kosten.”

De Britse studie is uitgevoerd door de British Heart Foundation en door de universiteit van Edinburgh uitgevoerd.

 

Lees ook:Na twee uur weet je of je een hartinfarct hebt gehad
Lees ook:Scan maakt einde aan onzekerheid bij hartklachten
Lees ook:‘Vrouw sterft sneller aan hartinfarct’
Lees ook:Binnen een paar uur uitslag weefselonderzoek
Lees ook:Nieuwe scanner spoort prostaatkanker sneller en beter op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>