Kaartje voor het despressiegala kopen, blijkt nog best moeilijk

Naar schatting lijden jaarlijks 550.000 mensen aan een depressie. Dat cijfer is volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid al enkele jaren hetzelfde. Reden genoeg voor Fonds Psychische Gezondheid om maandag op Blue Monday weer stil te staan bij de ernst van een echte depressie. De derde maandag van januari zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn.

Het maakt de sector psychische gezondheid allemaal niet veel uit. Die vindt dat er sowieso meer aandacht moet zijn voor mensen met een depressie, want dat is nog steeds hard nodig. Volgens Fonds Psychische Gezondheid heeft één op de vijf mensen in zijn of haar leven ooit te maken met een depressie. Vrouwen zouden er nog vaker dan mannen aan lijden.

Het betreft volksziekte nummer twee. Mensen die eraan lijden schamen zich diep. Daarbij wordt depressief zijn nog steeds niet geaccepteerd.

Schaamte bij patiënten en angst in de omgeving van patiënten zijn de mistflarden die er voor zorgen dat de geestesziekte nog steeds niet écht wordt geaccepteerd. Ook op de werkvloer is het nog steeds een taboe.

Bram Bakker is betrokken bij het Depressiegala dat maandag 25 januari in Amsterdam wordt gehouden. Daar treden onder anderen Mike Boddé en Javier Guzman op. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid opent het gala. De kaartverkoop gaat nog niet hard. ,,Voor veel mensen is het moeilijk om hier naar toe te komen. Dat zegt al genoeg over het taboe mensen met een depressie.”

Lees ook:Heftig: Nederlanders worden steeds depressiever
Lees ook:Depressiegala wordt uniek feestje
Lees ook:René van der Gijp maakt depressie bespreekbaar
Lees ook:Depressiegala op tv hoopt op meer begrip voor de ziekte
Lees ook:Was het gisteren wel Blue Monday?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>