Doktoren in bus checken gezondheid vrouwen en kinderen

huis

Aankomende twee jaar gaan wetenschappers van de ziekenhuizen AMC, VUmc en het UMCG met een speciale bus door Nederland toeren voor een vervolgonderzoek van bijna zeshonderd vrouwen. De vrouwen, die door heel Nederland wonen, deden vijf jaar geleden mee aan een onderzoek waarbij ze hulp kregen bij verbetering van hun leefstijl.

Het gaat om vrouwen die destijds overgewicht en een kinderwens hadden. De onderzoekers hopen dat de hulp van toen effect heeft gehad op hun overgewicht, bloeddruk, cholesterol en conditie van hart- en bloedvaten. In het vervolgtraject wordt dat gemeten.

Ook de eventuele kinderen die de vrouwen hebben gekregen, worden daarop onderzocht. Er wordt bij hen ook gekeken naar hun groei, ontwikkeling en gedrag, zegt projectcoördinator Tessa Roseboom, hoogleraar aan het AMC.

Het onderzoek hoopt aan te tonen dat het aanpassen van de leefstijl vóór de zwangerschap niet alleen de gezondheid van de moeders verbetert maar ook die van hun kinderen.

Lees ook:Groot onderzoek naar overgewicht gestart
Lees ook:Meer dementie door dikke kinderen
Lees ook:Jeugd groeit vooral in breedte, maar niet in lengte
Lees ook:‘Overgewicht vergroot kans op dementie’
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>