Jeugd groeit vooral in breedte, maar niet in lengte

Nederlandse kinderen zijn de afgelopen 15 jaar alleen maar dikker geworden. Ze groeien niet langer in de lengte, maar enkel in de breedte. Dat blijkt uit de Vijfde Landelijke Groeistudie die TNO vandaag tijdens een symposium in De Doelen in Rotterdam presenteert.

Sinds 1955 wordt elke 15 jaar de groei van kinderen in Nederland onderzocht. De Vijfde Landelijke Groeistudie, die in opdracht van het Ministerie van VWS door TNO in samenwerking met het VU medisch centrum in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum is uitgevoerd, laat een sterke toename in overgewicht zien.

Al in 1997 werd duidelijk dat de Nederlandse jeugd te zwaar is. Deze trend blijkt zich te hebben voortgezet. Vooral kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst zitten in een alarmerende situatie.

Bij kinderen van Turkse origine is er bij gemiddeld 32% sprake van overgewicht. Bij jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst is dit respectievelijk 25% en 29%. Bij kinderen van autochtone afkomst is dit 13% (jongens) en 15% (meisjes).

Uit het onderzoek blijkt verder dat er na een periode van 160 jaar waarin kinderen van Nederlandse afkomst steeds langer werden, deze groei is gestopt. Het lijkt erop dat het positieve effect van welvaart op de lengte wordt vervangen door een negatief effect op het gewicht. Opvallend is dat kinderen van Marokkaanse of Turkse ouders nog wel langer worden.

Overigens zijn Nederlanders nog altijd tot het langste volk ter wereld.

Bron: TNO

Lees ook:Allochtone baby vaker te dik
Lees ook:Steeds meer kids lijden aan morbide obesitas
Lees ook:Ben je zwanger en voel je je weleens somber?
Lees ook:Te veel Rotterdamse peuters te dik
Lees ook:Opleiding maakt allochtoon slank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>