Hartonderzoek in Enschede stopgezet

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede is in opspraak geraakt. Een medische proef waaraan mensen die een hartinfarct hebben gehad deelnamen, moet worden stopgezet. Er zijn grove fouten gemaakt. Bovendien zou een betrokken onderzoeksleider over onvoldoende expertise beschikken.

<br/>De proef liep sinds september. Bij patiënten die een hartinfarct hebben gehad, werden stamcellen uit het eigen beenmerg in het zwakke spiergedeelte van het hart gespoten. Acht patiënten zijn inmiddels behandeld.

Volgens de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), op wier last het onderzoek is stopgezet, richt de kritiek zich voornamelijk op de toepassing van het onderzoek. De wetenschappelijke onderbouwing zou onvoldoende zijn en de beschrijving van de toegepaste technieken vaag. Bovendien betwijfelt de CCMO of de onderzoeksleider, de Italiaanse hartchirurg Mariani, over voldoende expertise beschikt voor dit soort onderzoek.

Het is volgens Marcel Kenter, algemeen secretaris van de CCMO, zeer uitzonderlijk dat een lopend onderzoek door ingrijpen van de CCMO wordt stopgezet. De organisatie heeft tevens een onderzoek afgekeurd dat nog moest beginnen. Dit betrof een elektrostimulatie van de hersenen bij depressieve patiënten. Beide onderzoeken waren in eerste instantie wel goedgekeurd door de medisch-ethische toestingscommissie (METC)van het ziekenhuis. De CCMO, die toezicht houdt op het functioneren van de METC’s, kwam ze door een steekproef op het spoor.

Bron: AD

Lees ook:‘Probiotica-onderzoek had niet mogen plaatsvinden’
Lees ook:Weghalen bloedpropje helpt hartpatiënt
Lees ook:‘Kritiek op longkankerstudie is onterecht’
Lees ook:Buikvet repareert hart na infarct
Lees ook:Pfizer stopt ontwikkeling belangrijkste medicijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>