Uit voorzorg pil slikken voor hart en vaten

In Nederland wordt een proef voorbereid met een pil die gezonde 50-plussers tegen hart- en vaatziekten moet beschermen, de zogenoemde polypil. Mogelijk nog dit jaar zullen 500 personen deelnemen aan een klinisch onderzoek naar ervaringen met deze combinatiepil, waarin bloeddrukverlagende middelen, een cholesterolverlager en een aspirientje in lage doseringen zijn samengevoegd.

De polypil is omstreden omdat zij volgens critici zou bijdragen aan verdere medicalisering van de samenleving. Zij menen dat een uitgekiend dieet ook leidt tot daling van het risico op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Van de ruim 136.000 mannen en vrouwen die vorig jaar overleden, waren bij meer dan 43.000 hart- en vaataandoeningen de oorzaak. Door hun leeftijd lopen 50-plussers een groter risico op hartinfarcten en beroertes. Ze zouden de preventiepil dagelijks moeten slikken, gedurende een groot aantal jaren.

De polypil is een uitvinding van twee Britse wetenschappers die in 2003 in British Medical Journal schreven dat door het preventief slikken van een combinatiepil het risico op een hartinfarct of beroerte met 80 procent kan worden verminderd.

Die veronderstelling is nog nergens op een groep patiënten serieus onderzocht. Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn bezig met het opzetten van een pilot-studie. Ze willen nagaan of het langdurig slikken van een polypil leidt tot gezondheidswinst en of gezonde mensen bereid zijn dagelijks een pil te slikken. Als de proef slaagt, zal een onderzoek met enkele duizenden deelnemers worden opgezet.

Bron: Trouw

Lees ook:Polypil halveert kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Start onderzoek wonderpil tegen hart- en vaatziekten
Lees ook:Preventief aspirine slikken heeft geen zin
Lees ook:Wonderpil kan echt werkelijkheid worden
Lees ook:Cholesterolverlager verlaagt kans op hartaanval niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>