Wonderpil kan echt werkelijkheid worden


Vijf jaar geleden spraken onderzoekers er voor het eerst over: een pil voor 55-plussers die tot 80% van de hart- en vaatziekten zou kunnen voorkomen. De ontwikkelingen sindsdien gaan langzaam. Maar onderzoek uit India heeft nu aangetoond dat de zogeheten ‘polypil’ de gewenste effecten bereikt én veilig is.

De polypil is een goedkoop pilletje bestaande uit 5 bestaande medicijnen – aspirine, een cholesterolverlager en 3 bloeddrukverlagende medicijnen – en foliumzuur. Die combinatie zou zeker de helft van de hartkwalen kunnen voorkomen.

Het middel is getest bij ruim 2000 gezonde mensen zonder hart- en vaatziekten, maar wel met een risicofactor zoals hoge bloeddruk of roken. Of de medicijnen apart of in de vorm van een polypill werden geslikt, maakte niet uit voor het resultaat. In beide gevallen daalden de bloeddruk en het cholesterolgehalte, zonder ernstige bijwerkingen.

En dan is het slikken van 1 pil natuurlijk een stuk prettiger dan 5 verschillende medicijnen.

Maar critici vragen zich af het wel ethisch verantwoord is om een geneesmiddel te ontwikkelen voor ‘lifestyle-aandoeningen’ die in veel gevallen ook zonder medicijnen te voorkomen zijn.

Hoge bloeddruk en een hoog cholesterol kunnen beter behandeld kunnen worden met een dieet en beweging dan met het slikken van een pilletje, aldus de deskundigen. En daar is natuurlijk iets voor te zeggen.

Bovendien zijn gezondere eetgewoonten en beweging niet alleen goed voor je hart; ze hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Volgens deskundigen moet de pil dan ook niet gezien worden als een alternatief voor een gezondere leefstijl, maar als een extra hulpmiddel.

De onderzoekers denken dat door de polypil het aantal beroertes en hartaanvallen bij vijftigers kan halveren. Wereldwijd zou dat miljoenen levens sparen.

Een woordvoerder van de Britse Heart Foundation beaamt dat de pil de potentie heeft om het aantal gevallen van hart- en vaataandoeningen te reduceren. ‘We moeten nu onderzoeken in hoeverre door de polypil ook het aantal sterfgevallen daalt.’

Bron: BBC

Lees ook:Polypil halveert kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Start onderzoek wonderpil tegen hart- en vaatziekten
Lees ook:Uit voorzorg pil slikken voor hart en vaten
Lees ook:Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>