Start onderzoek wonderpil tegen hart- en vaatziekten

Al jaren wordt er over de ‘polypil’ gesproken, het wondermiddel waarmee hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen. Gisteren is dan eindelijk een groot internationaal naar het medicijn gestart. Vanuit Nederland doet het UMC Utrecht eraan mee.

De polypil is zo bijzonder omdat het een heel goedkoop pilletje is, waar 4 medicijnen in zitten: milde bloedverdunner, een cholesterolverlager en twee bloeddrukverlagende middelen. Patiënten hoeven daardoor nog slechts 1 pilletje per dag te slikken.

Door de lage prijs is de combinatiepil ook een uitkomst voor armere landen. De pil is bedoeld voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten of voor patiënten die al een hartaanval of beroerte hebben gehad.

Aan het onderzoek doen in totaal 2000 patiënten uit 4 landen mee. Naast Nederland zijn dat Groot-Brittanië, Ierland en India. Het onderzoek zal 2 jaar in beslag nemen en sluit aan bij onderzoeken in Zuid-Afrika, China en Canada waar in totaal 7000 patiënten aan meedoen.

Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, In 2004 overleden ruim 17 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten, dat is 29 procent van de wereldwijde sterfte.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Polypil halveert kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Longscan kan hart- en vaatziekten voorspellen
Lees ook:Artsen moeten sneller hart- en herseninfarct vaststellen
Lees ook:Appel- of peerfiguur maakt voor het hart niet uit
Lees ook:Angst verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>