Angst verhoogt risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte in de Westerse landen.  Promovenda Annelieke Roest toont aan dat angst de kans op het ontwikkelen van coronaire hartziekten (veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders) verhoogd en de kans op overlijden aan een hartinfarct vergroot. Het verband staat los van andere, traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten en depressie. Zij promoveert vandaag op haar onderzoek aan de Tilburg University.

In Nederland veroorzaken hartziekten ongeveer een derde van de sterfgevallen per jaar. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat er een relatie bestaat tussen psychologische factoren zoals stress en depressie en de ontwikkeling van hartziekten. Roest bekeek twintig wetenschappelijke studies waarin 250.000 mensen gemiddeld 11 jaar werden gevolgd.

Uit deze studies samen bleek dat mensen die angstig waren bij de start van het onderzoek, ruim een kwart hoger risico hadden op het ontwikkelen van een hartaandoening in vergelijking met niet angstige mensen. Ook werd bij angstige mensen een verhoogd risico van bijna 50% gevonden op overlijden aan hart- en vaatziekten.

Daarnaast vond Roest dat in twaalf studies van in totaal 5750 patiënten met een hartinfarct, de patiënten die zeer angstig waren een 36% verhoogd risico hadden op het krijgen van een nieuw infarct of te komen te overlijden.

Ook liet ze in een andere studie met Nederlandse hartinfarctpatiënten zien dat patiënten die een gegeneraliseerde angststoornis hadden, een bijna twee keer verhoogd risico hadden om opnieuw in het ziekenhuis opgenomen te worden vanwege een hartziekte, of te overlijden.

Deze studies laten zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen angst en het ontwikkelen van hartziekten in het algemeen, het voorkomen van hart- en vaatziekten en sterfte bij hartpatiënten.

Bron: Tilburg University

Lees ook:Vezels beschermen vrouw tegen hartziekte
Lees ook:Optimisme goed voor het hart
Lees ook:Mogelijk verband tussen light frisdrank en hartinfarct
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Chemo vergroot kans op nieuwe tumoren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>