Hartveiligheid Radboud ziekenhuis twijfelachtig

De hoop om op korte termijn weer openhartoperaties te kunnen uitvoeren, lijkt voor het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen (UMCN) opnieuw doorkruist. Nieuwe kritiek vanuit de eigen organisatie maakt een spoedige herstart van het hartcentrum twijfelachtig.

De medicus die zich vorig jaar als klokkenluider ontpopte door de ernstige problemen in het thoraxcentrum aan de kaak te stellen, hoogleraar anesthesiologie dr. J. Damen, betwijfelt nog steeds of de situatie op de hartafdeling zodanig is verbeterd dat kwaliteit en veiligheid zijn gewaarborgd.

Daar komt nu de kritiek bij van oud-vaatchirurg en voormalig lid van de raad van toezicht van het ziekenhuis, dr. F. Buskens. Deze stelt in een zondagavond uit te zenden Zembla-documentaire dat ‘er geen enkele garantie is’ dat het thoraxcentrum van het Radboudziekenhuis nu beter functioneert. Weliswaar zijn er allerlei nieuwe procedures en protocollen afgesproken, stelt Buskens, "Maar de werkelijke verandering moet komen uit de mentaliteit van specialisten en ander personeel." En daarin heeft hij een hard hoofd.

Al sinds 1999 liggen de hartchirurgen met elkaar overhoop en ook anesthesisten, cardiologen en andere specialismen blijken niet met elkaar door één deur te kunnen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg legde in mei jl. een operatieverbod op. Binnenkort zou de de inspectie een bezoek brengen aan het ziekenhuis om te kijken of alles klaar was voor een nieuwe begin.

De Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) wil voorkomen dat de tv-documentaire morgenavond wordt uitgezonden. Dit omdat het niet in het belang zou zijn van de patiënten ‘om de problemen van een paar maanden geleden weer op te rakelen’.

Klokkenluider dr. Damen van wie eind 2005 een mailbericht over de wantoestanden in het Radboud-thoraxcentrum uitlekte, zit ziek thuis. Hij zegt zijn vak in het Radboud niet meer te kunnen uitoefenen. Damen noemde destijds de sterftecijferes ‘onacceptabel hoog’ en zei zichzelf ‘nooit in een dergelijk centrum’ te willen laten opereren. Daar denkt hij nog steeds zo over.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:‘Nelson Mandela nog in ziekenhuis’
Lees ook:Conflict tussen ‘sterrendokters’ VUmc loopt uit de hand
Lees ook:Hartcentrum UMC St Radboud langer dicht
Lees ook:Radboud mag weer dotteren
Lees ook:Tweede Kamer weer boos over falend toezicht IGZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>