Hartinfarct ‘genezen’

Ratten met een hartinfarct zijn ‘genezen’ door injectie van menselijke hartspiercellen die zijn opgekweekt uit embryonale stamcellen. De belofte van stamceltherapie voor de behandeling van hartinfarcten is daarmee een flinke stap dichterbij gekomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de University of Washington en van het Californische bedrijf Geron.

Pikant is dat deze nieuwe doorbraak van Amerikaanse onderzoekers komt terwijl de regering-Bush om religieuze redenen fel gekant is tegen onderzoek met embryo’s. De overheid geeft daarom geen subsidie voor dit onderzoek.

Tegelijkertijd is de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, een warm pleitbezorger van embryonale stamceltherapie, waardoor in deze staat aantrekkelijke voorwaarden zijn geschapen voor stamcelbedrijven als Geron.

Het bedrijf wil zijn hartspiercellen als product op de markt brengen. Het bedrijf verwacht over twee jaar de eerste klinische proeven met mensen te kunnen doen.

De potentiële markt voor deze therapie is groot; in de Verenigde Staten alleen al zijn er jaarlijks 865.000 mensen die een hartaanval krijgen. Na een hartaanval is de kans op schade aan de hartspier groot, waardoor mensen hun leven lang hartpatiënt blijven.

Bron: nrc 

Lees ook:Hartspiercellen ontwikkeld in Utrecht
Lees ook:Omstreden stamcelkliniek wijkt uit naar Duitsland
Lees ook:Eerste proef met stamcellen bij patiënten
Lees ook:Doorbraak met creëren van stamcellen uit mens
Lees ook:Nauwkeurigere test Downsyndroom in aantocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>