KLM-stewardessen met diabetes mogen weer vliegen

Toch nog gerechtigheid voor 2 van de 8 KLM-stewardessen die waren afgekeurd voor werk aan boord, omdat ze diabetes hebben of een verhoogd risico lopen op trombose. Het tweetal mag weer vliegen. De vakbond VNC heeft goede hoop dat ook de 6 andere collega’s binnenkort weer de lucht in mogen.

In oktober meldden zich 8 stewards- en stewardessen bij de vakbond nadat ze bij de medische keuring waren afgekeurd. Zeven van hen hadden diabetes en 1 een verhoogd risico op trombose.

Voorheen was dat geen probleem voor de KLM, maar door nieuwe Europese veiligheidsregels waren zij opeens wel een gevaar geworden en mochten niet meer vliegen.

De vakbond eiste onmiddellijk dat de 8 collega’s hun baan terugkregen op basis van de Wet gelijke Behandeling. Die wet verbiedt onder andere het maken van onderscheid op basis van chronische ziekte, tenzij op individuele basis is aangetoond dat iemand een risico voor eigen of andermans veiligheid vormt.

En dat is in dit geval niet zo. Piloten mogen niet vliegen als ze diabetes hebben, omdat dat gevaarlijke situaties kan opleveren als ze onwel worden. Maar in het geval van een steward(ess) zijn er echter altijd meerdere collega’s die hem of haar kunnen helpen.

Na protest van de vakbond VNC werd er een nieuw onderzoek ingesteld. Een speciale commissie heeft nu van 2 stewardessen het negatieve advies omgezet in een positief advies. Als KLM het positieve advies overneemt – waar de VNC wel vanuit gaat – dan kunnen de cabineleden snel weer vliegen.

Bron: VCN

Lees ook:Stewardess met diabetes mag van KLM niet meer vliegen
Lees ook:Traumaheli’s mogen weer ‘s nachts vliegen
Lees ook:Eten van rood vlees vergroot kans op diabetes
Lees ook:Piloten en stewardessen erg bang voor ebolavirus
Lees ook:Mogelijk verband diabetes en glaucoom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>