Rauwe groenten voorkomen beroerte

Het was een tijdje een trend: raw food. En misschien is het dat nog steeds wel. Alleen maar rauwe groenten en fruit eten. Of het gezond is, betwijfel ik ten sterkste, maar wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond dat het toch ergens goed voor is.

Het eten van rauwe groenten en fruit verkleint de kans op een beroerte. Dat zegt de Wageningse onderzoeker Linda Oude Griep. Zij deed in samenwerking met het RIVM onderzoek naar rauw eten. 

Ze onderzocht de gegevens van 20.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar die van wie het voedingspatroon gedurende 10 jaar werd gevolgd.

Vervolgens keek ze wie er een beroerte kreeg en wie niet. Daaruit bleek dat mannen en vrouwen die veel onbewerkte groenten en fruit eten – en dan hebben we het over meer dan 250 gram per dag – maar liefst 36% minder kans op een beroerte hebben dan degene die minder dan 90 gram groenvoer aten. Ze heeft niet onderzocht of bepaalde groentes beter zijn dan andere.

Tussen de consumptie van bewerkte – gekookte, gebakken, gepureerde of gestoomde – groenten en fruit en beroertes kon Oude Griep geen verband aantonen. Maar gezond blijven groenten en fruit natuurlijk altijd. Bewerkt of niet!

Bron: De Pers

Lees ook:Thee verlaagt kans op beroerte
Lees ook:Witte groente en fruit verlagen kans op beroerte
Lees ook:‘Groente uit pot en blik is wél gezond’
Lees ook:Niet voldoende groente met ‘groenterijke’ soep
Lees ook:Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rauwe groenten voorkomen beroerte

  1. rene timmermans

    hallo ik heb 2 groente winkels dit is eens een keer goed nieuws voor mijn saladebar komt hier nog meer info over om uit te printen ofzo. gr rene Timmermans. TILBURG

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Thee verlaagt kans op beroerte | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>