Omega-3 vetzuren verlagen kans op hartinfarct niet


Een voedingspatroon met extra omega-3-vetzuren kan niet voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen. Dat blijkt uit langdurig onderzoek van Wageningen Universiteit onder bijna 5000 hartpatiënten.

Hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit maakte de resultaten gisteren bekend op een Europees congres voor cardiologen in Stockholm.

Er is één kleine positieve uitzondering: bij vrouwelijke hartpatiënten en hartpatiënten met diabetes hebben de onderzochte vetzuren – die van nature voorkomen in vette vis, groene bladgroenten, olie en noten – mogelijk wél een positief effect. Maar dit effect is onvoldoende om de officiële voedingsadviezen aan te passen, aldus de onderzoekers.

Diverse kleinere onderzoeken lieten de afgelopen jaren een gunstig effect zien van omega-3 vetzuren onder meer hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, reuma, psoriasis en depressie. Maar er is nog nooit aangetoond dat door het innemen van extra omega-3-vetzuren de klachten daadwerkelijk afnemen.

Kromhout deed 10 jaar lang onderzoek onder ruim 5000 patiënten die een hartinfarct hebben overleefd. Het onderzoek werd onder meer gefinancierd door de Hartstichting. Fabrikant Unilever ontwikkelde 4 margarines, waarvan er 3 een combinatie van omega-3 vetzuren bevatten.

De hartpatiënten, tussen de 60-80 jaar, smeerden ruim 3 jaar lang de speciaal ontwikkelde margarines op hun brood. Tijdens het project registreerden de onderzoekers bij welke hartpatiënten opnieuw een hart- of vaataandoening optrad.

Unilever, die de vetzuren toevoegt aan het eigen margarinemerk Becel, is verrast over de uitkomsten. Volgens Unilever bestaat er al bewijs dat de vetzuren wel een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten bij hartpatiënten. De fabrikant gaat het onderzoek nader bestuderen.

In het onderzoek is niet gekeken wat het effect is van toegevoegde omega-3 vetzuren bij gezonde mensen. Het is dus onzeker of de algemene bevolking baat heeft bij het innemen van extra omega-3 vetzuren.

De Hartstichting adviseert om gewoon, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, 2 keer per week (vette) vis te eten. Vis bevat immers meer voedingsstoffen dan visvetzuren alleen.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Lees ook:Omega-3 lijkt alweer op z’n retour
Lees ook:omega-6-vetzuur niet zo gezond?
Lees ook:Omega-3 vetzuren als antidepressiva
Lees ook:‘Nieuw onderzoek nodig naar gezonde effecten vis’
Lees ook:Tilapia ongezonder dan hamburger?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>