‘Glas wijn per dag is niet gezond’

Het moet eens afgelopen zijn met het promoten van één glas wijn per dag als zijnde ‘gezond’. Dat stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap Wim van Dalen donderdag in het Nederlands Dagblad.

Alcohol ís niet gezond. Eén glas per dag zou je hooguit ‘aanvaardbaar’ kunnen noemen, maar dat is iets anders als gezond.

De mythe dat één glas wijn per dag gezond is komt uit de hart- en vatenhoek. Maar hart- en vaatchirurgen kijken volgens Van Dalen alleen naar hun eigen vakgebied.

Dat elk glas wijn de kans op bijvoorbeeld borstkanker vergroot, daar kijken zij niet naar. Er is ook een verband aangetoond tussen alcoholgebruik en kanker aan hoofd, nek, slokdarm en dikke darm.

Als je hart- en vaatziekten wilt voorkomen, dan zijn er nog veel betere maatregelen die je kunt nemen dan dagelijks een glas wijn drinken. Stoppen met roken, gezond eten en meer bewegen hebben veel meer effect.

Uit een onderzoek in de Verenigde Staten zou blijken dat 4% van alle borstkankergevallen kan worden verklaard door alcoholgebruik. Met deze ‘relatief nieuwe kennis’ wordt volgens Van Dalen te weinig gedaan.

Volgens de Gezondheidsraad is er geen volledig veilige ondergrens voor alcohol. Voor mannen wordt 2 glazen alcoholische drank per dag gezien als ‘aanvaardbaar’ en voor vrouwen 1 glas per dag. ‘Je loopt dan bijna geen verhoogd risico op kanker’, aldus Van Dalen.

Kankerspecialisten leggen vandaag op een congres van STAP uit wat de relatie is tussen alcohol en kanker.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Whisky net zo goed voor je hart als wijn
Lees ook:6 goede redenen voor een dagelijks glas wijn
Lees ook:Glaasje wijn goed voor de lijn
Lees ook:Fransen moeten wijn opgeven voor hun gezondheid
Lees ook:‘Drank is grootste boosdoener bij dieet’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Glas wijn per dag is niet gezond’

  1. Mediflow

    De onderzoeken lijken elkaar tegen te spreken… Zo zie je maar; vertrouw gewoon op je eigen instinct en geniet met mate zou ik zeggen.

      /   Reply  / 
  2. Anna

    Of gewoon druiven eten of druivensap (polyfenolen) drinken. Zelfde resultaat zonder de schade van alcohol. :-s

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>